Side:Blandt anarkister.djvu/30

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er korrekturlest


— Sluttelig stod han saa en dag oppe i kampen mere ivrig og varm end nogen. Han samlede anarkister i grupper, bragte nye folk til at flokkes om den røde fane og talte og skrev nat og dag.

Han havde naaet frem til at ansees som den ypperste blandt sine. Saa tror politiet en dag at ha opdaget en sammensværgelse, og en undersøgelse blir sat igang blandt anarkisterne. Hos Bertoïa finder de et brev fra John Most i New York. Brevet havde han netop modtat kvælden forud og tilfældigvis glemt at brænde det. Nu blev han sat under politiets opsyn og nødt til at vise sig paa politistationen hver dag, og desuden naturligvis forbudt at gjøre propaganda.

Dette blev ham i længden utaaleligt, og efter et og et halvt aars opbold i Genf flygted han til München. Her tog han nyt navn og levede ubemærket i fire maaneder. Men saa blir et brev opsnappet, og han puttes i fængsel, hvor han sidder i seksti lange dage. Imidlertid blev de tyske myndigheder bekjendt med, at han var italiensk desertør, og han transporteredes til sit fædreland. Her var der lykke-