Side:Blandt anarkister.djvu/15

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er korrekturlest


Hvorfra tar de denne styrke?

De er alle uden undtagelse oplyste mennesker i højeste grad — alsidig oplyste. Men især er social-økonomien deres stærke side. Lige fra individualismens apostel, Josiah Warren, nedover til Marx, Lassalle, Engels, Smith, Stuart Mill og Kropotkin, saa kan de dem alle paa fingrene. Men det er ikke formedelst sin viden, de gjør sig livet til kval og kvide.

Det, som gir dem sin sejge udholdenhed, det er deres tro. Anarkismen er deres religion. De var idealister, mens pessimismen var paa mode. Nu er jo literaturen ogsaa blet smittet af deres idealisme. Apostle for livsglædens evangelium dukker op overalt, selv her i norden. Denne stærke, gledende tro, de har paa sandheden i sin sag, er drivkraften i al deres gjerning og i al deres tale. Alene troen kan forklare denne blinde hengivelse.

Der er sagt, at gjennem martyrdom bevises en sags sandhed. Jeg tror ikke dette netop er korrekt. Men den maade, hvorpaa Chicago-anarkisterne gik i døden, beviste deres sags styrke. De døde som helte, og al verden har beundret dem.