Side:Aubert - De norske Retskilder.djvu/77

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest

tid snart fik nyt Bevis for, at Kommissionernes samarbejde ikke ledede til Noget, blev der til hvert enkelt Medlem under 8 Marts 1667 udstedt Befaling om at indlevere et særskilt Udkast til Lovbog, forfattet efter den samme Plan. Dette blev ogsaa efterkommet af Peder Lasson og Rasmus Vinding. Det første Udkast, der var i 3 Bøger og endnu sandsynligvis findes i Kjøbenhavn (jfr. jur. Arch. I. 85–6), fik neppe videre Betydning uden forsaavidt som maaske nogle Enkeltheder kunne være optagne i senere Udkast. Vindings Udkast af 26 April 1667 blev derimod under Navnet Codex Fredericius Grundlaget for hele det senere Lovarbejde. Udkastet er dog kun en rent udvortes Sammenstillen af bestaaende Love, med Anførelse af Kilden, og det blev senere betydelig forandret.

2. Den første Omarbejdelse af Codex Fredericius skete allerede lige efter paa Kongens Befaling. Denne gik nu ogsaa ud paa, at det Forældede skulde udelades og, «hvad der til Lovens Forbedring og til Forøgelse i adskillige Tilfælde, som nu i forrige Love og Forordninger ei have været determinerede, kunde tjene», at indføres. Herved var det altsaa afgjort, at Lovbogen skulde blive mere end en simpel Kodifikation. Som Følge heraf fremkom det andet Udkast af 1669, som omtales i Lovens Fortale. Dette Vindings andet Udkast staar allerede Lovbogen betydelig nærmere. I det Hele og Store indeholdes deri – naar bortsees fra 4de Bog – Alt, hvad der findes i Lovbogen. Forskjellen er væsentlig den, at Udkastet indeholder saa meget mere, idet det af Codex Fredericius har optaget ikke blot Politilovgivningen, men ogsaa forskjellige Institutioner, som ved Lovbogen bleve ophævede.

3. Fredrik III opnaaede ikke at se Værket fuldført, hvorfor den Lovbog, som han havde ivret saameget for, kom til at bære Sønnen Christian V’s Navn. Under denne Konge maa Lovarbejdet siges at være trukket noget i Langdrag, især naar det betænkes, hvor langt man allerede var kommet ved Vindings andet Udkast. Dette blev nu undergivet ikke mindre end fire Revisioner og en Omarbejdelse. Denne, som frembragte Vindings tredje og sidste Udkast, fandt efter Kongens Befaling Sted, som det maa antages, mellem den første og anden Revision og formodentlig i Aaret 1674. Det tredje Udkast