Hopp til innhold

Side:Andreas Faye - Norske Folke-Sagn (1844).djvu/58

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest

22


i Govetter og Ovetter, leve paa samme Maade som Thusserne, men ere mindre. Seer man dem om Dagen, ere de iførte graae Klæder og have sorte Hatte paa Hovedet. Om Aftenen og Natten vandre de om, og da maa man hverken bedrøve eller forstyrre dem. – Dvergene ere smaa, boe i Bjerge og i Jorden, ere tjenstagtige, gode og taalmodige. Dog finde de stundom deres Glæde i at fixere Folk ved at tage Verktøi fra dem, og med Latter bringe det tilbage, saa at Eieren efter lang Søgen finder det liggende lige for sine Øine. De ere kunstfærdige, især ypperlige Smede; thi de forstaae at smede de sexkantede Krystaller (Dvergsmie) og Liaar (Leer), hvormed man kan overskjere baade Træ og Steen. (Mundligt, sammenlignet med Strøms Beskr. over Søndmør 1, 540, Wille om Sillejord S. 250 og Pontoppidans Norges naturlige Historie).

Anm. Da vi allerede i Indledningen have afhandlet Begrebet om de Underjordiske[1] ville vi her indskrænke os til nogle Bemærkninger.

De Underjordiske deles i den engere Betydning i:

1) Thusser (Oldnordisk Thurs og Thuss, i Plur. Thursar og Tussar), der i den nordiske Mythologi omtales som en fæl Art af Jetter. I Stirnirs Reise (Str. 31) trues saaledes Jettemøen Gerda med at skulle henslide sit Liv med en trehodet Thurse. Som Vinterens og Kuldens Elementair-Aander kaldes de Hrim-Thursar, men have nu hos Almuen tildeels tabt deres Frygtelighed og ligne i Størrelse og Færd Mennesket. Af deres Opholdsteder i Hauge kaldes de ogsaa Hau-

    bede for sig, naar de faae Stryg, men siden bande og klore de saa det er fælt. For at faae Byttet omgjort anbefalede man i gamle Dage at „rishye“ Byttingen eller knibe ham i Næsen med en gloende Tang tre Thorsdagsqvelde paa Rad over en Søpelhaug. Den tredie Thorsdagsqveld skal da den underjordiske Moder komme farende, gribe sit jamrende Barn og kaste det stjaalne paa Søpelhaugen. (Man siger, at denne ugudelige og taabelige Prøve i gamle Dage stundom virkelig skal være bleven anvendt).

  1. Underjordiske svare udentvivl til det oldnordiske jardbuar see Thatr Thorsteinse Uxafots i Fornmanna Søgur 3, 119.