Side:Anarkiets bibel (1906).djvu/331

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er korrekturlest


118 millioner. Af dem hæver industrien sine sædvanlige 100, som er alt hvad den behøver for at betale baade nødvendigheds- og luxus-produktionen; 14 millioner, der repræsenterer nødvendigheds-produktionens udbytte, blir direkte eller indirekte uddelt til os alle — de resterende 4 millioner gaar i lommen paa luxus-producenterne alene.

Men for nu ogsaa i den kommende uge at kunne kjøbe den nye luxus-forsyning, som imens er blit produceret, trænger vi jo alle tilsammen 4 millioner ud over de 14, der er blit uddelt til os alle — og af disse 4 millioner trænger luxus-producenterne selv den ene, siden de udgjør en fjerdepart af os.

For at kunne dække sit forbrug i den kommende uge hæver altsaa luxus-producenterne én af de 4 millioner, som de har tjent særskilt — de øvrige 3 millioner lar de bli staaende paa rente i banken, siden der ikke kan produceres med dem, da al arbejdskraft er optat. Men bankerne har ogsaa akkurat brug for disse 3 millioner — for vi andre tre fjerdeparter kommer jo strax og hæver dem, tiltrods for at vi ikke har tjent dem. Og dermed er altsaa vor konto i bankerne sunket med 3 millioner, mens luxus-producenternes konto er steget med det samme beløb.

At der tjenes 4 millioner paa luxus-produktionen vil altsaa si, at de tre fjerdeparter af os pengepisk-svingere hver uge blir 3 millioner fattigere, fordi vi bruger 3 millioner mer end vi tjener — mens én fjerdepart af os hver uge blir 3 millioner rigere, fordi de tjener 3 millioner mer end de bruger. Formu-