Side:Anarkiets bibel (1906).djvu/227

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er korrekturlest


KAPITEL III

Alt synes vel ombord

Imidlertid voxte vert produktions-apparat sig bestandig større og større under de nye grunderes hænder, og det øjeblik kom da de hundrede produktions-brancher hadde hver sine tusen etablissementer i virksomhed landet over og altsaa nu uden hjælp af barbarerne kunde tilfredsstille landets efterspørgsel som den under de nye forhold var. De fremmede produkter var da helt konkurreret ud af vore markeder og der kjøbtes ikke længer andet end indenlandske varer. Vi var med andre ord naad frem til som i gamle dage selv at producere alt det vi brugte.

Vor økonomi befandt sig, da denne situation indtraadte, i en aldeles udmærket forfatning — og den finansielle stilling var simpelthen glimrende:

Centralbanken, som hadde begyndt med tom kasse, men med eneret til at udstede pengesedler, var blit en rig og mægtig institution. Da bankerne fra første færd af principmæssig aldrig gav fra sig andet end sedler, og trofast sendte ind til centralbanken hvad der kom dem ihænde af guld, varte det ikke længe før alt landets guld var opsuget af centralbanken, saa der ikke længer fandtes andet end sedler og skillemynt i omløb. Og i kraft af det princip at kun en tredjepart af den cirkulerende seddelmasse behøver at være dækket med guld, hadde saa centralbanken lidt efter lidt ganske rolig tilegnet sig værdien af de to