Side:Amundsen,Roald-Sydpolen II-1912.djvu/397

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest

det gamle aar gik ut og det nye ind paa en mindre behagelig maate. Taake saa tæt, at jeg tør paastaa, vi ikke saa mere end 50 meter fra fartøiet; mens det burde været midnatssol; is og snesørpe saa tæt, at vi til sine tider laa stille. Kulingen var desværre løid av, men vi hadde endnu en liten bris av nordlig vind, saa baade seil og motor kunde benyttes. Vi gik bare paa maafaa, av og til var vi saa heldig at komme ind i store aapne klarer, endogsaa hele indsjøer; men saa var isen igjen absolut tæt sammenpakket. Egentlig is kunde det vel forresten neppe kaldes, men nærmest en ca. 2 fot tyk snesørpe, som var seig som en deig; det saa ut som om det hele netop var brukket op av en eneste tæt masse. Flakene laa klos indpaa hverandre, og man kunde se, hvordan det ene flak passet ind i det andet. Isen holdt sig mere eller mindre tæt, helt til vi var nede paa 73° s. br. og 179° v. l.; den sidste del stor gammel drivis.

Herfra og til Hvalbugten saaes enkelte spredte strimler og isfjeld.

Litt sæl blev skutt i isen, saa vi hadde nok fersk mat og kunde spare paa sauer og griser til landpartiet kom ombord. Jeg var sikker paa, de vilde sætte pris paa fersk svinestek.

Kartet over Rosshavet er nærmest tegnet til veiledning for senere ekspeditioner. Det er vistnok sikkert, at det bedste sted at gaa gjennem isen paa er mellem 176° ø. l. og 180°, og at den bedste tid er omkring første februar.

Følg f. eks. ruten sydover 1911—1912; allerede paa 65° s. br. møttes som nævnt isen, og vi var ikke klar før paa ca. 73° s. br.; mellem 68° og 69° er linjen avbrutt, og det var her, jeg skulde styrt sydover.