Side:Amundsen,Roald-Sydpolen I-1912.djvu/138

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er ikke korrekturlest


at den sveller ut efterat vi har spist den. Vi er meget sultne og snakker altid om lækre saker, som vi ønsker os. Tiltrods for det besværlige terræng har vi dog gjort 13 kvartmil idag og er nu paa 85° 41’ s. br. Gid vi nu bare imorgen var færdige med dette leie terræng, saa vi endelig kunde faa strække rigtig ut mot Polen.”

24. december: „Endelig en god dag. Vi begyndte marsjen klokken 7 formiddag. I begyndelsen faldt vi jo igjennem efter tur; men efter at ha sat kursen litt vestligere, kom vi ut i bedre terræng. Efter lunch satte vi igjen den ene slæde og fortsætter nu med bare én; ti overflaten har bedret sig ganske merkelig. Det har blaast en frisk bris fra syd med fok og ÷22° C, saa ansigtene vore stadig har været overtrukket med en ismasse. Ut paa eftermiddagen blev sneflaten bedre og bedre, og sprækkene forsvandt. Men opover bærer det stadig endnu. Fra toppen av en snekam saa vi nyt land strække sig syd-sydostover ned til 86° s. br. Svært utslitte var vi, da vi slog leir klokken 6 eftermiddag. Vi har ikke andre klær end dem vi staar og gaar i. Kulden føles heroppe langt skarpere end jeg hadde tænkt mig. Iaften er vi 9095 fot over havet, og fremdeles gaar det opover. Jeg haaber det snart vil bli flatt; for det er et haardt arbeide at hale slæden opover bakke i denne høide. Endnu ser vi ikke noget til den haarde overflate som kaptein Scott fortæller, han fandt paa sin færd indover plataaet. Overflaten her ser ut til at være dannet av jevnt snefald i stille veir. Vi nærmer os maalet. Kom frem 11 kvartmil idag.”

25. december: „Juledag, ÷25° med bitende sur vind fra syd og sterk snefok. Vi har arbeidet vor vanlige tid, men opover en av de steileste isbrinker, vi har møtt paa