Paatænkt Reise i Norge af Fredrik VI. 1804

Fra Wikikilden

Som bekjendt fik Norge efter 1749 ikke se nogen Konge inden sine Grændser før 1814, medens dog Fredrik VI. som Kronprinds gjorde en i flere Henseender mærkelig Reise i vort Land 1788.[1] Det havde ogsaa været Meningen, at Prindsen det samme Aar skulde have gjæstet Stockholm,[2] hvilket dog forhindredes ved den samme Aar udbrudte Krig.

I Norge føltes det som et Savn, at Kronprinds Fredrik, Rigernes virkelige Regent, ikke gjentog Besøget. Det har ogsaa virkelig idetmindste én Gang været dennes Hensigt at reise til Norge, nemlig 1804, og Reisen var fuldstændig forberedt og bekjendtgjort, saa at Aviserne indeholdt forskjellige Meddelelser i den Anledning, hvilket dog siden synes ganske at være gaaet i Forglemmelse.

Af Bladet „Dagen“ for 14de Mai 1804 sees, at Orlogsskibet „Neptunus“ paa 80 Kanoner i samme Maaned skulde afgaa med Prindsen fra Fladstrand til Norge under Commando af Gen.-Adj. og Commandør Lindholm og ledsaget af Briggen Ørnen. Mellem de mange Officerer, der skulde være ombord, var ogsaa den fra 1801 bekjendte Willemoes.[3] Opholdet i Norge var bestemt til at vare næsten et halvt Aar, da Tilbagekomsten til Danmark først skulde ske i Oktober.[4] Der indtraf imidlertid Forhindringer, og det ham blev til intet.

Den Glæde, som Budskabet om Fredriks Ankomst fremkaldte i Bergen, og den Skuffelse, som sammesteds opvaktes, da det hele blev til intet, vil sees af nedenstaaende Notitser i „Nyeste Skilderi af Kjøbenhavn“:

21de Mai 1804. „Bergens 1ndbyggere berede sig paa at modtage Kongesønnen med al den Hæder, som hans Popula

ritet fortjener. Der forfærdiges en Chalouppe til at modtage ham i, som koster 1000 Rdl., og der bygges en Æreport for ham, som koster 10,000 Rdl.“

4de Juni s. A. „I Kjøbenhavn tror man nu forvist, at Kronprindsen ikke reiser til Norge.“

18de Juni s. A. „Bergens Indvaanere erfarede først 14de d. M., at Kronprindsens Reise indtil videre er opsat; endnu 3die Pintsedag var man ivrig sysselsat med at opsætte Æreporten. De unge Mennesker, som agtede at modtage H. K. H. tilhest, havde allerede tildels deres Uniform færdig. Den bestod i en rød Trøie, hvide Pantalons, blaat Silkeskjærf om Livet, en Kasket med en stor Fjær i og en smuk Sabel ved Siden. De havde allerede en Tidlang exerceret.“

L. Daae.


Denne teksten er offentlig eiendom fordi forfatteren døde for over 70 år siden.
  1. En Beskrivelse over denne Reise udkom 1789 i Kjøbenhavn. Den hører til de store literære Sjeldenheder, og jeg ved ikke at have seet noget Exemplar af den her i Norge.
  2. Skandin. Literaturselskabs Skrifter, XII, S. 113.
  3. O. Lütken, Om Peter Willemoes, Kjøbenhavn 1883, S. 71.
  4. Nyeste Skilderi af Kjøbenhavn, udg. af J. Werfel, for 16de April 1804.