Hjelp:Hvordan legge inn en tekst

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Hvordan legge inn en tekst


Hver seksjon i denne artikkelen beskriver et steg i prosessen med å laste opp et verk. I hver seksjon finnes lenker til mer detaljerte hjelpesider.

Det er tre steg:

Skjema[rediger]

  Forløpsskjema  
1. Digitalisere et verk

Hvordan begynner jeg å redigere en tekst?[rediger]

En fullstendig utgave på Wikikilden inneholder minst to elementer:

  • en tekst
  • faksimiler som lar leserne verifisere utgaven av teksten

Dette er de to elementene som du må legge til på Wikikilden. Det er imidlertid ikke alltid mulig å få tak i faksimiler av teksten.

Under beskrives det hvordan du selv kan laste opp et nytt verk. Det er imidlertid også mulig å ta utgangspunkt i et verk noen andre har lastet opp allerede. Gå i så fall ned til «Finne DjVu-filer på Commons».

Få tak i tekst og faksimiler[rediger]

For å redigere en tekst på Wikikilden, må man ha klart for seg hvor man vil skaffe teksten og faksimilene fra. Det er to mulige kilder for både tekst og faksimiler: internett og deg selv. Før du setter i gang med et arbeid som kanskje kan vise seg å være bortkastet, er det lurt å gjøre et søk på internett.

Internett[rediger]

Det første steget består i å lete etter tekster og faksimiler som alt er disponible på internett. Wikikilden:Kilder har en liste over mulige kilder. Den kanskje aller enkleste er imidlertid kanskje Archive, hvor mange norske bøker i DjVu-format alt ligger ute. Husk å ta hensyn til opphavsretten!

Egen digitalisering[rediger]

Hvis du er i besittelse av en bok du har lyst til å digitalisere, kan du følge disse stegene:

Igjen: Husk at du bare kan laste opp verk som ikke lenger er beskyttet av opphavsretten.

DjVu-formatet[rediger]

Wikikilden benytter et format som kalles DjVu. Dette formatet lar en lagre alle faksimilebildene i én fil, eventuelt sammen med den tilhørende OCR-teksten.

Hvordan lage en DjVu-fil[rediger]

Så snart du har skaffet til veie faksimiler (i pdf- eller tif-format, for eksempel) må du konvertere dem til DjVu-formatet for at de skal kunne brukes på Wikikilden. Se Hjelp:DjVu.

Hvordan importere en DjVu-fil[rediger]

Når du har en DjVu-fil, må du gjøre den disponibel for utgaven. DjVu-filer skal generelt lastes opp på Wikimedia Commons, en side som gjør filen tilgjengelig for alle Wikimedia-prosjektene. Mer informasjon om DjVu-filer på Commons finnes på denne siden (engelsk). Dette krever at du er logget inn på Wikimedia Commons. Når du er det, velg Last opp fil/Upload file i menyen til venstre, og fyll ut den nødvendige informasjonen.

Finne DjVu-filer på Commons[rediger]

Kanskje har du ikke tilgang til en scanner, eller du har ikke tid til arbeidet som skal til for å digitalisere en tekst. Du kan imidlertid likevel bidra til å legge inn flere verk på Wikikilden. På Wikimedia Commons ligger det ofte DjVu-filer som andre har lastet opp, men som ingen har begynt å arbeide men enda. Du kan lete etter slike i kategorien No Wikisource book djvu. Når du har funnet en fil du vil arbeide med, følg beskrivelsen under.

Hvordan organisere verket på Wikikilden?[rediger]

DjVu-filen består i utganspunktet av en mengde faksimiler samlet i én fil. For å skape orden må vi organisere disse på Wikikilden.

Lage en indeksside[rediger]

Når DjVu-filen ligger på Commons, er den automatisk tilgjengelig fra alle prosjektene i Wikimedia-familien, inkludert Wikikilden. Men her på Wikikilden er det ønskelig å ha en indeks-side som svarer til DjVu-filen, slik at det blir enkelt å finne frem og holde oversikt. En indeksside er en side med litt informasjon om verket, samt en tabell over alle sidene det inneholder. På denne måten kan leserne få tilgang til alle sidene i verket fra én side. For mer informasjon om hvordan man oppretter en indeksside, se Hjelp:Indekssider.

Bruke side-navnerommet[rediger]

I tabellen på indekssiden, er hvert sidenummer en lenke til en ny side som består av to elementer: på høyre side står faksimilbildet av den aktuelle siden, på venstre side er det en redigeringsboks hvor du kan sette inn teksten som tilsvarer den på faksimilebildet. Disse sidene utgjør et eget navnerom på Wikikilden og er forskjellige fra de andre navnerommene. Dette navnerommet har prefikset Side:. I praksis betyr dette at slike sider alltid har et navn som begynner med Side:. De kjennetegnes ved å være delt i to slik det ble beskrevet over, og det er i dette navnerommet tekstene blir korrigert.

Hvordan validerer jeg teksten?[rediger]

Alt er nå klart for å begynne arbeidet med utgaven. Tre steg står igjen: redigere, evaluere og validere.

Hvordan redigere[rediger]

En grunnleggende innføring i redigering av wiki-sider, samt konvensjonene på Wikikilden, er beskrevet på disse sidene:

Evaluere[rediger]

Teksten må korrekturleses i forhold til faksimilebildene. Se Hjelp:Korrekturlesing og Hjelp:Tekstkvalitet

Validering[rediger]

Til slutt skal teksten valideres. Det vil si at to brukere har kontrollert at teksten er identisk med teksten på faksimilebildene.