Wikikilden:Administratorer

Fra Wikikilden
(Omdirigert fra «Hjelp:Administratorer»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Prosjektside Administratorer
Snarvei:
WK:A
Denne siden inneholder informasjon om Wikikildens nåværende administratorer og deres rolle på Wikikilden.


Nåværende administratorer

Administratorer er brukere av Wikikilden som er blitt tildelt flere rettigheter enn vanlige brukere for å redigere prosjektet. Disse rettighetene faller generelt i to kategorier: vedlikehold og bekjempelse av vandalisme. Wikikilden kan gi administratorrettigheter til brukere som er kjent på prosjektet og som er kjent for å være pålitelige.

Byråkrater er administratorer som har muligheten til å gjøre andre brukere til administratorer (og byråkrater), samt å skifte navn på brukere og sette botstatus.

Oversikt over utnevnelser finnes på Spesial:Log/rights. For tiden er det én administrator.

Administratorrettigheter[rediger]

Wiki-programvaren har noen få viktige funksjoner som er begrenset. Blant disse har administratorene adgang til de følgende. Legg merke til at dette bare er en oversikt; for mer informasjon, se m:Help:Administration.

Redigere beskyttede sider[rediger]

 • Redigere Hovedsiden og andre beskyttede sider. Endringer kan foreslås på Diskusjon:Hovedside.
 • Beskytte og avbeskytte sider. Sider beskyttes i henhold til våre retningslinjer for beskyttelse.
 • Administratorene kan endre teksten i grensesnittet ved å redigere sidene i MediaWiki-navnerommet. En liste over disse finnes på Spesial:Allmessages. Dette omfatter bl. a. teksten på toppen av sider slik som Spesial:Whatlinkshere og siden som blokkerte bruker vil se hvis de forsøker å redigere en side (MediaWiki:Blockedtext).
 • Administratorer kan endre grensesnittets stil ved å endre CSS-koden på MediaWiki:Common.css.

Sletting[rediger]

 • Slette sider og sidenes historikk. For informasjon og retningslinjer, se både våre retningslinjer for sletting for sider som kan hurtigslettes og Wikikilden:Sletting for å diskutere slettinger som ikke kan slettes straks. Av og til er sletting et teknisk spørsmål, f. eks. når en omdirigeringsside må fjernes for å gjøre plass for en flyttet side. Andre ganger er det snakk om å fjerne unyttige redigeringer på siden uten noe egentlig innhold, eller fjerne materiale som har blitt limt inn fra en annen side og er i strid med opphavsretten.
 • Se og gjenopprette slettede sider og disses historikk.
 • Slette bilder. For informasjon og retningslinjer, se Wikikilden:Retningslinjer for billedbruk.

Tilbakestilling[rediger]

 • Rask tilbakestilling av sider.

Blokkering og avblokkering[rediger]

Annet[rediger]

Forskjellige andre handlinger kan bare utføres av administratorer:

 • Flytte kategorisider og andre beskyttede sider.
 • Se Spesial:Unwatchedpages for å se hvilke sider som er mest utsatt for vandalisme.
 • Se slettede siders historikk.

Administratorenes plikter[rediger]

Administratorer er ikke annerledes enn andre brukere, bortsett fra at de har noen flere rettigheter. Sammen med disse rettighetene har de imidlertid også flere plikter: Det forventes at administratorene:

 • følger Wikikildens offisielle regler og retningslinjer. Spesielt må de stadig ha opphavsrettsreglene i tankene.
 • gjennomføre beslutninger Wikikilden-brukerne har kommet frem til. Alle beslutninger angående Wikikildens virkemåte bør overholdes av de aktive administratorene.

Bli administrator[rediger]

Nominasjonsstandarder[rediger]

Det finnes foreløpig ingen offisielle retningslinjer, men de fleste brukere legger vekt på følgende punkter, så det vil være nyttig å tenke over dem før man søker om administratorrettigheter.

 • Redigeringer. – Brukeren bør ha foretatt en god del nyttige redigeringer, og ha lagt til kildetekst og tilleggsmateriale (f. eks. relevante kategorier og maler) til teksten.
 • Spredning. – Brukeren arbeider ikke bare innenfor ett emne (f. eks. lager ikke han/hun bare maler, osv.), men foretar redigeringer innenfor flere navnerom.
 • Diskusjoner. – Brukeren er involvert i pågående diskusjoner og debatter på Wikikilden. Brukeren bidrar ofte på Kontoret, diskusjonssidene og brukerdiskusjonssidene.
 • Følger Wikikildens regler og retningslinjer. – Brukeren følger Wikikildens retningslinjer når han/hun redigerer sider, foretar ingen vidtgående endringer som vil ha betydning for hele Wikikilden uten å diskutere det, og er opptatt av å overholde opphavsrettsreglene.
 • Vedlikehold. – Ved siden av å legge inn nye tekster, er det også nyttig å delta i vedlikeholdet på Wikikilden. Brukeren bør hjelpe til med å rydde opp i artiklene, utvide dem, korrigere omdirigeringer osv.

Nominasjonsprosess[rediger]

For brukere som er interessert i enten å bli administrator eller å nominere andre brukere, legg til personens brukernavn på kandidatsiden. Der vil det bli foretatt en avstemning, og andre brukere vil støtte eller motsette seg nominasjonen og skrive kommentarer. Avstemningen vil vare omtrent en uke, og til slutt vil en byråkrat ta de nødvendige skritt, avhengig av resultatet. Nominasjonen vil så bli arkivert.