Hopp til innhold

Wikikilden:Retningslinjer for beskyttelse

Fra Wikikilden
Regler og retningslinjer Retningslinjer for beskyttelse
Denne siden gir informasjon om tilfeller da administratorer kan beskytte en side mot redigeringer.


Denne siden er et utkast til retningslinjer for Wikikilden. Rediger forslaget eller bruk diskusjonssiden for å gi innspill og kommentarer.

Beskyttelse av en side gjør det umulig å redigere en side for enten nye brukere eller alle unntatt administratorene. I de fleste tilfeller brukes beskyttelse for å opprettholde et verks kvalitet, så snart det har blitt korrekturlest (se også Tekstkvalitet), men det er også nyttig i en del andre sammenhenger.

Kriterier for beskyttelse

[rediger]

Opprettholdelse av tekstkvalitet

[rediger]

De aller fleste dokumentene på Wikikilden skal ikke utvikles eller redigeres, siden Wikikilden samler materiale som har blitt offentliggjort tidligere. Wikikilden oppbevarer disse dokumentene uten endringer (inkludert typografiske feil eller historiske unøyaktigheter). Så snart en side har blitt fullstendig korrekturlest, er det ikke nødvendig å gjøre ytterligere endringer, og siden bør beskyttes.

Vandalisme

[rediger]

Av natur er Wikikilden åpent for ondsinnede redigeringer (vandalisme), men de fleste rettes av andre brukere i løpet av kort tid. Når visse sider gjentatte ganger utsettes for ondsinnede redigeringer, kan det spare tid og krefter å simpelthen sperre siden midlertidig, mens en administrator tar seg av den ondsinnede brukeren.

Redigeringskriger (edit wars)

[rediger]

Under spesielle omstendigheter kan flere brukere komme til å revertere hverandres redigeringer eller ubevisst redigere motstridende. Dette kan skje på grunn av uenigheter om en tekst, om hensiktsmessig formatering, eller av andre årsaker. Dette kalles en redigeringskrig (edit war), og er i stor grad skadelig for prosjektet og samarbeidet. Dersom en slik redigeringskrig utvikler seg på en side, bør denne siden beskyttes inntil brukerne blir enige på diskusjonssiden.

Vanlige brudd på opphavsretten

[rediger]

Sider som slettes som kjente brudd på opphavsretten kan av og til komme til å legges inn på nytt av brukere som er i god tro, fordi de ikke kjenner et verks opphavsrettsstatus. Disse sidene bør slettes for å fjerne det opphavsrettsbeskyttede materialet fra historien, før siden merkes med {{slettet side}} og beskyttes.

Spesialtilfeler

[rediger]
  • Hovedsiden bør alltid beskyttes, fordi den er prosjektets aller mest besøkte side og gir nye brukere et førsteinntrykk. Synlige forandringer på hovedsiden bør diskuteres på dens diskusjonsside.
  • Systembeskjeder: Alle sider i MediaWiki-navnerommet er beskyttet gjennom programvaren fra alle unntatt administratorene. Disse sidene er dypt integrert i brukergrensesnittet, og det ville oppstå mye forvirring dersom disse ble utsatt for tankeløs eller ondsinnet redigering.
  • Diskusjonsarkiver: Alle arkiver og gamle diskusjoner bør beskyttes. Slike diskusjoner er ikke lenger aktive og trenger derfor ikke redigeres. Dette gjøres for å bevare diskusjonens integritet og gi Wikikilden-samfunnet en pålitelig referansekilde.

Sider som ikke bør beskyttes

[rediger]

Diskusjonssider

[rediger]

Diskusjonssider bør ikke beskyttes annet enn i ekstreme tilfeller. Dette er den eneste måten man kan kommunisere om eller foreslå forandringer på den tilhørende artiklen. Dersom man oppdager en feil i en tekst som har blitt beskyttet, bør man gi beskjed her.

Brukerdiskusjonssidene bør heller nesten aldri beskyttes, spesielt hvis brukerne er blokkert. I sistnevnte tilfelle er nemlig denne siden deres eneste måte å kommunisere på. Disse bør bare beskyttes hvis brukeren redigerer dem med åpenbart uedle hensikter.

Wikikilden-navnerommet

[rediger]

Fremgangsmåte

[rediger]
  1. Tekster skal gjennomgå stegene som beskrives på Wikikilden:Tekstkvalitet inntil de når 75%-nivået.
  2. Så snart en tekst har nådd 75%-nivået, dvs. når den er sammenlignet med en ekte utgave av én Wikikilden-bruker, kan man legge inn en anmodning om beskyttelse på Wikikilden:Beskyttelsesforslag. Korrekturleserens signatur bør også plasseres på riktig sted i tekstinfo-malen som finnes på tekstens diskusjonsside.
  3. Hvis siden ikke har blitt endret siden anmodningen ble gjort, og siden inneholder de nødvendige lenkene (forfatterlenke, osv.), kategori og informasjonsmal, skal en administrator beskytte siden, indikere at den er på nivået 75%, og legge til beskyttet-malen nederst på siden.
    1. Hvis siden har blitt endret siden anmodningen ble gjort, må enten brukeren som la frem forslaget godkjenne endringen, eller teksten må reverteres før den kan beskyttes.
  4. Anmodninger om avbeskyttelse av en beskyttet tekst for korrekturlesning kan legges inn på Wikikilden:Beskyttelsesforslag.
  5. En administrator kan deretter avbeskytte siden, slik at brukeren som kom med anmodningen kan lese korrektur på og rette teksten.
    1. Hvis det ikke har blitt gjort noe innen en uke etter at teksten ble avbeskyttet, skal siden beskyttes igjen.
  6. Når korrekturlesningen er gjennomført, skal korrekturleseren sette sin signatur på riktig sted i tekstinfo-malen og be om beskyttelse på Wikikilden:Beskyttelsesforslag.
  7. En administrator skal beskytte siden og indikere at den har nådd nivået 100% (korrekturlest av mer enn én bruker).