Wikikilden:Retningslinjer for sletting

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Regler og retningslinjer Retningslinjer for sletting
Wikikildens retningslinjer for sletting beskriver vilkårene for når administratorene skal slette en side. Selv om alle brukere kan tømme en side, forblir siden tilgjengelig, og alle kan få adgang til eldre versjoner gjennom sidens redigeringshistorikk. Når en side tømmes kan siden sidens redigeringshistorikk ikke lenger ses av vanlige brukere, kun av administratorer. Det er kun administratorer som har adgang til å slette sider og gjenopprette slettede sider. Merk at Wikikilden ikke lager backup av slettede versjoner, og at de slettede versjonene derfor kan forsvinne helt ved alvorlige serverfeil.


Denne siden er et utkast til retningslinjer for Wikikilden. Rediger forslaget eller bruk diskusjonssiden for å gi innspill og kommentarer.

Kriterier for sletting[rediger]

Konsensus[rediger]

Hvis du mistenker at et verk er et brudd på opphavsretten, kan du legge det inn på Wikikilden:Sletting#Mulige brudd på opphavsretten. Hvis du mener at en artikkel ikke hører hjemme på Wikikilden, kan du legge den inn på Wikikilden:Sletting. Malen {{Mal:Slett}} legges inn på den aktuelle siden. Siden kan slettes hvis det er oppnådd konsensus om det etter minst en uke.

Hurtigsletting[rediger]

Wikikildens retningslinjer for sletting tillater at administratorene straks sletter sider som oppfyller ett eller flere av kriteriene for hurtigsletting. Hvis du er uenig i en hurtigsletting, kan du anføre dine innvendinger på Wikikilden:Sletting.

Generelt[rediger]

 1. Meningsløst innhold. Dette omfatter testredigeringer (f. eks. «asdf» eller «Kan jeg opprette en side her?»), åpenbart nonsens, eller regelrett vandalisme.
 2. Gjeninnlagt tekst som tidligere har blitt slettet i tråd med retningslinjene for sletting, med mindre det er omskrevet på en slik måte at slettingsbegrunnelsen ikke lenger gjelder.
 3. Blokkert bruker: Tekst som ble lagt inn og redigert kun av en blokkert bruker etter at denne ble blokkert, hvor det er mistanke om uedle hensikter. Nyttige redigeringer fra blokkerte brukere bør aksepteres, men man bør anta uedle hensikter dersom dette ikke kan utelukkes.
 4. Overflødige: To versjoner av samme tekst på forskjellige sider, uten betydelige forskjeller mellom dem.
 5. Utenfor prosjektet: Innholdet ligger åpenbart utenfor Wikikildens område (slik som reklame eller bokbeskrivelser uten tekst). Dette gjelder ikke verk som hører hjemme på andre Wikimedia-prosjekter.
 6. Brudd på opphavsretten: Innhold som er et klart og bevist brudd på opphavsretten, eller innhold som tidligere har blitt slettet som brudd på opphavsretten.
 7. Anmodning fra bidragsyteren: Sletting på anmodning av bidragsyteren, hvis han/hun er den eneste betydelige bidragsyteren, anmodningen ikke gjøres med uedle hensikter, og innholdet ikke er til nytte for Wikikilden. Hvis bidragsyteren tømmer siden, kan dette anses som en anmodning.

Artikler og bilder[rediger]

 1. Transwiki: Artikler som har blitt overført til et annet prosjekt, eller bilder som er opplastet til Wikimedia commons.
 2. Innhold som ikke er notabelt.
 3. Verk uten informasjon om forfatteren, hvor et forsøk har blitt gjort på å finne denne informasjonen og kontakte brukeren som la inn teksten. Legg merke til at dette ikke gjelder verk med ukjente eller anonyme forfattere.

Forskjellig[rediger]

 1. Vedlikeholdssletting: Sletting som del av en flytting eller sammenslåing, så lenge handlingen som forårsaket slettingen er udiskutabel.
 2. Unødvendige omdirigeringer.
 3. Omdirigeringer mellom navnerom fra artikkelnavnerommet til et hvilket som helst annet navnerom.
 4. Unødvendige diskusjonssider: en diskusjonsside fra en slettet eller ikke-eksisterende side.

Gjenopprettelse[rediger]

Innvendelser mot en gjennomført sletting kan anføres ved å legge inn argumenter på Wikikilden:Sletting.