Hanen og reven

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Gyldendal (s. 158-160).

Denne siden inneholder en illustrasjon som bør klippes ut og lastes opp til Commons.

Det var en gang en hane som stod på en møkkhaug og gol og flakset med vingene.

Så kom reven borttil den.

«God dag!» sa reven. «Jeg hørte nok du gol,» sa han, «men kan du stå på ett ben og gale og blunde, så som far din kunde?» sa Mikkel.

«Det kan jeg både godt og vel,» sa hanen, og stod på ett ben, men han blundet bare på det ene øiet, og da han hadde gjort det, så brisket han sig og slo med vingene, som han hadde gjort noe stort.

«Det var vakkert,» sa reven; «det er mest likeså vakkert som når presten messer i kjerka. Men kan du også stå på ett ben og gale og blunde med begge øinene på én gang? Det tror jeg snaut du kan!» sa Mikkel. «Nei, far din, det var kar til mann,» sa han.

«Å, jeg kan da det jeg med,» sa hanen, og stod på ett ben og blundet med begge øinene og gol. Hui! satte reven på ham, tok ham over nakken og slengte ham på ryggen, så han ikke fikk galet ut, før det bar til skogs med ham så fort Mikkel orket springe.

Da de kom under en gammel kvistegran, slengte Mikkel hanen i bakken, satte foten på brystet hans og vilde ta sig en smakebete.

«Du er ikke så gudfryktig du, Mikkel, som far din,» sa hanen; «han korset sig og bad for maten han,» sa han.

Jo, Mikkel vilde da være gudfryktig — bevares vel. Så slapp han taket og skulde til å legge labbene i kors og lese. Vips! fløi hanen op i et tre.

«Du skal nok ikke slippe for det,» sa Mikkel med sig sjøl; gikk så bort og kom igjen med et par skårefliser efter tømmerhuggerne. Hanen kikket og kikket efter hvad det kunde være.

«Hvad har du der?» sa han.

«Det er brev jeg har fått fra paven i Rom,» sa reven; «vil du ikke hjelpe mig å lese dem, for jeg er ikke brevsynt sjøl.»

«Jeg vilde så gjerne, men jeg tør ikke nå,» sa hanen.

Denne siden inneholder en illustrasjon som bør klippes ut og lastes opp til Commons.

«Der kommer en skytter; jeg sitter bak leggen; jeg ser’n, jeg ser’n!» sa han.

Da reven hørte at hanen klunket om skytteren, la han på sprang det snøggeste han vant.

Den gangen var det hanen som brukte revekroken.


Denne teksten er offentlig eiendom fordi forfatteren døde for over 70 år siden.