Hopp til innhold

De Knyttede Næver/Kapittel 9

Fra Wikikilden
Utgitt av Komanditselskapet Narvesens Kioskkompani, Kirste & Sieberth (s. 63-67).
IX.
I REINUNGASVELGET


Hardangerjøkelen hadde tat taakehjelmen paa hodet. Og høifjeldet laa der knuget under snefanerne. Den roterende sneplog stønnet av anstrengelse, mens den aat sneen og sprøitet den ut gjennem sit næsebor som en hval. Det var en av høifjeldets kampdage, da vinterens vælde vaaget en dyst mot menneskeaandens vilje, da stormen hylte mot jern, staal og damp og kun gav sig tomme for tomme . . .

Jonas Fjeld gik av paa Finse for at strække sine lemmer. Han hadde holdt sig i sin kupé. Hollænderens sløve ansigt hadde nogen ganger passert forbi hans vindu, og han hadde en tydelig følelse av, at han blev bevogtet.

En gang var han nær blit overlistet. Konduktøren kom ind til ham og spurte, om han var doktor. En herre var blit syk i spisevognen. Han hadde reist sig mekanisk, men i sidste øieblik fôr der en mistanke gjennem ham, og han svarte nei. Men han var ikke helt sikker paa, om hollænderen, som stod utenfor kupéen, halvt skjult av gardinet, hadde lagt merke til hans korte tvil.

Like utenfor stationsbygningen støtte han mot en mand, der holdt den høire arm for ansigtet som for at beskytte sig mot den kolde sno. I samme øieblik bevæget den fremmede armen henover Fjelds ansigt. Bevægelsen kunde være tilfældig, den kunde være beregnet . . . sikkert er det, at Fjeld mistet lorgnetten, og den lange, blonde mustasje løsnet.

Den fremmede gjorde mange undskyldninger paa fransk, beklaget sig over uveiret og gik videre — uten tilsyneladende at ha set nogetsomhelst. Men Fjeld op-daget noget i franskmandens ene øie, som bragte ham til at være paa sin post. Det var et glimt av vild grusomhet. Slik maatte Caligula ha set ut, da han fra sit keisersæde med tommelfingeren mot jorden dømte arenaens ofre til døden.

Men Fjeld følte sig tryg. Hans store Coltrevolver laa i brystlommen færdig til bruk, og forøvrig stolte han paa sin koldblodighet og sin fysiske kraft.

Toget gik videre, forserte de mægtige sneskjæringer langs Taugevandet og larmet gjennem de store tunneller ved Grjotrust og Hallingskei. Der var tændt lampe i kupéen, men Fjeld la merke til, at den brændte daarlig og blafret paa en underlig maate. Nogen minutter nedenfor stationen Hallingskei sluknet den helt. Det var imidlertid lyst utenfor, og da der kun var et par tunneller igjen før Myrdal station, varslet han ikke konduktøren.

Han hørte, hvorledes lokomotivet ilskrek foran den store Reinungatunnel. Saa blev der med ett mørkt, mens toget med en vældig larm styrtet sig ind i Reimungafjeldets nat.

Pludselig merket han et lysstreif fra døren. Den aapnedes lynsnart, og en tung pute kastedes over hans hode. Fjeld sank sammen under vegten, samtidig som et frygtelig slag fra en sandsæk streifet tindingen. En lammende følelse grep ham, og haanden som allerede laa paa revolverens skjæfte faldt tungt ned.

Han merket, hvorledes han blev baaret ut i gangen, døren til perrongen lukkedes op, og en iskold luftstrøm strøk hen over hans hode.

Dette vækket den sterke mand av hans dvale. Og derute paa den trange perrong begyndte nu en kamp, som fortjener at mindes. Det var et slagsmaal mellem tre mænd, som alle følte kampens glæde — dens vilde, blodige vellyst.

Fjeld krummet sig sammen og sendte franskmanden med et spark mot gelænderet. Kom saa paa benene og vendte sig mot hollænderen og rammet ham med et velrettet næveslag i mellemgulvet, saa han sank overende.

Men i samme øieblik var Delma over sin fiende. Fjeld følte hans famlende hænder om sin strupe. Det var et grep som en skruestik. De vældige haarede næver klemte som staalbaand. Fjeld søkte at løsne grepet, men det lykkedes ikke.

Da bøiet han sig ned paa knæerne og hævet sig lynsnart op. Hans bakhode rammet Delma under haken med forfærdelig kraft, og franskmandens kvælertak løsnedes. Det var i sidste øieblik. Fjeld snappet efter luften.

Og mens franskmanden kravlet omkring med paralyserte hodenerver, søkte hollænderen, som nu var kommet sig efter den første omgang, med et lumsk grep at kaste sin motstander ut av toget. Han hadde lukket jerndøren op, grep Fjeld om benene og veltet ham ned paa første trin. Men det lykkedes ikke Huysmann at befri sig for det tak, Fjeld i sidste liten fik i hans frak. Han hugget nordmanden over armen, han slet og rev, og tilslut plantet han sine kraftige tænder i Fjelds underarm . . .

Delma søkte at komme sin ven til hjælp. Men den trange plads hindret ham.

Det var imidlertid lykkedes Fjeld at faa tak i en av dørens sprinkler, og med al sin kraft hævet han sig op paa trinet og fik fotfæste. Delma hadde trukket sin kniv og stak efter den faldne flere ganger, og et av støtene streifet Fjelds arm. Men i mørket var det ikke mulig at skjelne mellem ven og fiende. Man maatte føle sig frem. Og forsaavidt hadde Fjeld en fordel. Alle hans slag rammet fienden.

Han hadde befriet sig for hollænderens tandgar og rettet det ene næveslag efter det andet mot Huysmanns ansigt. Tiltrods for togets larm kunde man nu høre de tre mænds stønnende aandedræt og den hvislende fraade om deres mund.

Da rettet Delma et frygtelig spark mot Fjelds bryst, veiledet av en lommelygt, — men i samme øieblik trak denne Huysmann over sig. Hollænderen fik sparket, slap sit tak i gelænderet og faldt med hele sin vegt over Fjeld. Begge styrtet ut. Kampen hadde kun varet et par minutter. I dette øieblik svinget toget ut av tunnellen. Og i et blink saaes Reinungavandet dypt under dem i snetaakens rifter.

Et skrik av raseri og rædsel, og de to motstandere slyngedes ut i det forfærdelige svelg — ned mot den graa vandflate 1000 fot under dem.

Men toget skyndte sig videre. Og Delma gjenvandt sin ro, svøpte kappen tættere om sig og gik ind i kupéen.

Ingen hadde hørt noget under akslernes klaprende slag gjennem tunnellen. En gammel herre sat og læste i en røverroman og nød de reglementerte mord, to elskende kyssedes i et kupéhjørne, — tre handelsreisende spilte en svak 10-øres poker og drak dertil sterke whiskypjoltere.

François Delma pustet tungt. Han spyttet ut et par fortænder, som var løsnet, og drak et stort glas konjak. Tændte sig derpaa en cigar og smilte mørkt. Han hadde seiret, men seiren var dyrekjøpt. Den hadde kostet ham hans bedste ven, den tause hollænder.

Og mens Delma sat der i dype funderinger, forstod han pludselig sammenhængen med det hele: Den mand, der sammen med Jaap van Huysmann svaiet mot evigheten, var Erkos ven, — doktoren, hos hvem finnen bodde. Og denne helvedes kraftkar, hvis træk han hadde gjenkjendt fra raadhusballet i Kristiania, var banktyven og Heredias morder.

Han laa nu begravet i Reinungasvelget. Men Erko levde. Og Erko var hans.

Saaledes funderte François Delma, mens mindet om de to fiender, som sammen svinget ut i rummet, og som sank, sank evindelig, kastet en dyp skygge over hans blodskutte Cyklopøie.