Beretning om den danske, den norske og den svenske forening «Nordens» virksomhed i 1921/Utdanning

Fra Wikikilden

Universitetsspørgsmaal.

Udviklingen af det i forrige Aarbog Side 11 kortelig omtalte Spørgsmaal om Arbejdet for Oprettelsen af faste Laererpladser i Nabolandenes Sprog og Litteratur ved Universiteterne følges stadig med Opmærksomhed fra de tre Foreningers Side. I Norge har Foreningen støttet Universitetets Forslag om Oprettelsen af et Lektorat i svensk Sprog og Litteratur ved Universitetet i Kristiania.

Af den danske Forening er Spørgsmaalet om Udveksling af Universitetslærere mellem de tre Landes Universiteter bragt paa Bane ved Delegeretmødet i København i December 1921. Det første Skridt til Løsningen af dette Spørgsmaal var da allerede taget af denne Forening, idet den ved økonomisk Støtte fra Rask-Ørsted Fonden havde formaaet den norske Historiker, Professor Halvdan Koht til samme Efteraar at holde en Række Forelæsninger og Øvelser ved Københavns Universitet over norsk Historie. Da dette Forsøg syntes at være lykkedes meget godt, blev Spørgsmaalet yderligere uddybet paa nævnte Møde, og det blev der vedtagetat henstille til de tre Foreninger at optage Arbejdet for dette Formaal i alle tre Lande om nødvendigt ved Statsbevillinger til dets Gennemførelse. I den danske Forening er denne Henstilling straks taget til Følge, idet den er indgaaet til Regeringen med Ansøgning om en aarlig Bevilling i tre Aar, saaledes at man kan blive i Stand til at faa en norsk og svensk Professor herned for at deltage i den daglige Undervisning paa Universitetet.

Den norske Forening har i 1921 bevilget et Stipendium paa 500 Kroner til en Student til et Ophold under et Semester ved det danske Universitet.

»Norden«s Virksomhed paa Skoleuvæsenets Omraade.

Virksomheden paa dette Omraade - vel nok en af de betydningsfuldeste Opgaver for det nordiske Samarbejde. - har været ret stor i de forlobne Aar i alle tre Foreninger. Som meddelt i forrige Aarbog var der i 1920 i den danske og norske Forening oprettet faste Skolenævn bestaaende af fremstaaende Personer paa Skolevæsenets Omraade, i hvis Hænder det herhenhørende Arbejde blev lagt; i Aar er den svenske F orening fulgt efter og har nedsat et Skolenævn bestaaende af fhv. Statsradet, Generaldirektor B. J.son Bergqvist, Formand, Lektor Hj. Alving, Fröken Hanna Bratt, Lektor Marie-Louise Gagner, Adjunkt C. Sjöwall og Överlärare K. Steenberg. De Arbejder, de tre Skolenævn for Tiden beskæftiger sig med, skal i det følgende kort omtales.

Paa Løsningen af Spørgsmaalet Undervisningen i Skolerne i Nabolandenes Sprog - et af de Spørgsmaal, der naturligt i særlig Grad har paakaldt Foreningernes Interesse - arbejdes der stadig indenfor de tre Nævn, og nogle at de Arbejder, der paa Kristianiamødet 1920 blev besluttet at tage op, nemlig Udarbejdelsen af Antologier til gensidigt Brug ved Undervisningen og Fremstilling af Fortegnelser over Nabolandenes Litteratur egnet til Brug for Ungdommen (jvf. Resolutionen i forr. Aarb. S. 9) nærmer sig deres Afslutning. De nævnte Fortegnelser foreligger nu udarbejdede af den norske og danske Forening. Den norske Forening har bevilget 4800 Kr., hvoraf 2100 Kr. som Bidrag fra Mowinckels Fond, til Trykning af en Samling svenske Læsestykker. Skolenævnets Formand, Rektor Mellbye og Medlem Lektor Mohr, har med Bistand af Professor Nat. Beckman i Göteborg udarbejdet en saadan Bog beregnet paa Gymnasier, Seminarier og Middelskolens øverste Klasser. Bogen vil udkomme i den nærmeste Fremtid og bliver da uddelt gratis til alle højere Skoler i Norge i saa stort Antal, at en Klasse ad Gangen kan have tilstrækkelig Øvelsesmateriale til Undervisningen.

Paa den danske Forenings Initiativ blev i Aaret 1921 forsøgt en Udveksling af Gymncisieelever mellem svenske og danske Skoler, hvor Gymnasieelever under en eller to Dages Ophold paa en Skole læste op eller holdt Foredrag over et litterært eller historisk Emne. Forsoget syntes at vaere lykkedes særdeles godt, der fandt Udveksling Sted mellem 12 Skoler af ialt 18 Elever, og for samtlige Deltagere blev det en Oplevelse. Der blev paa denne Maade givet de unge Gymnasiaster en Lejlighed til at knytte personligt Bekendtskab samt til at faa et Indtryk af det andet Lands Skoleforhold, hvilket efter de forskellige Beretninger synes at have optaget dem meget. Et Eksempel paa, hvorledes et saadant Besøg kunde falde ud og et typisk Udtryk for en Gymnasiasts Iagttagelse og Opfattelse af de forkelligartede Forhold ved Skolerne, giver en dansk Gymnasiasts Beretning herom (se Aarb. S. 49). Udvekslingen fortsættes atter i Aar mellem Sjælland og Sydsverige, men det vilde være onskeligt, at den kunde udstraekkes til ogsaa at omfatte Vestsverige og Jylland.

Mellem højere Skoler i Sydsverige og københavnske Gymnasier er man i Færd med at forsøge en Udveksling af svenske og danske Bøger mellem Skolerne, saaledes at Eleverne fra den ene Skole skaenker Berger til den anden. I Sverige er man inde paa Spørgsmaalet om Uddeling af Bøger fra Nabolandene som Præmier til Elever paa Skoler og Læreanstalter. Den svenske Forening Shar bevilget 750 Kroner til Indkøb af norske og danske Bøger til dette Formaal, og i Göteborg- kredsen er der til samme Formaal skænket et Antal danske og norske skønlitteraere Værker til forskellige Læreanstalter.

En anden Form for Arbejdet for at udvikle Skoleungdommens Kendskab til Nabolandenes Forhold, Litteratur ’eto. er Foranstaltning af Oplæsning og Foredrag for Skoleelever. I Norge har Foreningens Skolenaevn arrangeret en Tourné af Fru Signe Lyth til norske Skoler, hvor hun har holdt en Række Lysbilledforedrag om Sverige og oplæst Prøver af svensk Poesi. Tourneen blev overordentlig vellykket, ialt besøgtes 28 Skoler, og Foredragene eller Oplæsningerne paahørtes af ca. 6000 Børn og unge Mennesker. I Sverige har Fru A. Forsberg-Dalhoff med Understøttelse af Foreningen holdt Opl…sning af dansk Litteratur ved Skoler i Östergotland og Småland, og i Danmark har den svenske Oplæserinde Fröken H. Valentin holdt Oplæsninger af svenske Digterværker i en Række Skoler i København og omliggende Byer. I København har man i Efteraaret paabegyndt Afholdelse af en Række Foredrag for Elever fra Folkeskolerne over Emner, der behandler Nabolandenes Natur, Samfundsliv, Historie og Kultur. Dette Forsøg er lykkedes over al Forventning, Foredragene har vakt megen Interesse hos skoleinteresserede og ikke mindst hos Skoleeleverne, der Gang paa Gang har fyldt Huset til sidste Plads. De i Vinter afholdte Foredrag har været besøgt af over 15,000 Skolebørn.

Endelig har Foreningerne som et vigtigt Led i dette Arbejde taget Spørgsmaalet op om at ordne gensidige Rejser for Skolebørn i Nabolandene. I Norge og Sverige har Foreningerne alt i nogen Tid arbejdet med denne Opgave, dels ved at planlægge Rejseruter og dels ved gennem Turistforeningerne og lignende Institutioner at skaffe Skoleelever fra de andre Lande billigt Logi, billige Maaltider samt Førere i Hovedstæderne. I Danmark har der endnu kun været gjort lidet paa dette Felt, men Arbejdet er nu taget op, idet der af Foreningen er nedsat et særligt Udvalg for at varetage de herhenhørende Arbejder, saasom at planlaegge Rejser for svenske og norske Skolebørn i Danmark og for danske i Sverige og Norge, samt at sørge for Indkvartering, Førere i Hovedstaden m. m.

Men det vigtigste Spørgsmaal ved Løsningen af denne Opgave er naturligvis Udgiften til selve Rejsen. Foreningerne har da ogsaa haft deres Opmæksomhed henledt herpaa og har paa Delegeretmødet i København 1921 besluttet at søge udvirket, at der skaffes Skolebørn fra Nabolandene, der foretager saadanne Rejser, Nedsættelse i Billetprisen. Norge staar paa dette Punkt som Foregangslandet, idet der ydes svenske og danske Skolebørn den samme betydelige Nedsættelse fra 50 til 75 %, der ydes Landets egne Børn. For den svenske og danske Forening vil det nu blive Opgaven at søge at opnaa tilsvarende Fordele.

For at interessere Lærerne for det nordiske Samarbejde indenfor Skolerne har de tre Skolenævn taget forskellige Opgaver op, der tager Sigte paa at lette dem Studiet af Nabolandenes Skoleforhold og forøge Kendskabet til Nabolandenes Sprog og Litteratur. Man paataenker saaledes at foretage Foranstaltninger, hvorved Lærere, der befinder sig paa Studierejser, kan erholde fyldige Oplysninger om Skoleforhold etc., ligesom det er Foreningernes Agt at søge oprettet gensidige faglige Kursus for Lærere. Et saadant Kursus blev af dent svenske Forening afholdt i Sommer paa Brunnsviks Folkehøjskole i Dalarne, hvortil der var indbudt 20 norske og 20 danske Modersmaalslaerere fra de højere Almenskoler.

Endelig har der mellem Danmark og Sverige, som ogsaa omtalt i forrige Aarbog, fundet Udveksling Sted af Højskolelærere mellem skaanske og sjællandske Højskoler. Et Indtryk af hvilken Betydning saadanne Besøg kan have, faar man af en Beretning af Højskoleforstander Tormod Jørgensen om en svensk Rektors Besøg paa en dansk Højskole (se Aarb. S. 51). Det i Beretningen nævnte Forslag om gensidige Besøg af 1 Lærer og 10 Elever er foretaget i Aar med Understøttelse fra den svenske og danske Forening, ligesom der er foregaaet en enkelt Udveksling mellem en Højskole i Sønderjylland og Mellemsverige. I Norge er denne Sag nu ogsaa taget op, idet Foreningen har bevilget et Beløb til Udveksling af Lærere fra Højskoler i Sverige og Norge.