Beretning om den danske, den norske og den svenske forening «Nordens» virksomhed i 1921/Nordens Sommerkursus

Fra Wikikilden

»Norden«s Sommerkursus

Den paa Foreningernes Delegeretmøde i Kristiania i Sept. 1920 vedtagne Resolution om Afholdelse af Feriekursu for Ungdommen i de tre Lande resultered i to meget vellykkede Kursus i Sommeren 1921: Feriekursuset for akademisk Ungdom paa Fiskum i Norge og det første skandinaviske Erhverskursus i København.

Feriekursuset paa Fiskum. Arbejdet med Planlæggelsen og Iværksættelsen af dette Kursus overlodes til den af den norske Forening i 1920 nedsatte »Komité til Fremme af det akademiske Samarbejde« bestaaende af Professor D. A. Seip, som Repræsentant for den norske Bestyrelse for »Nordisk Studentersamfund«, som Repræsentant for det norske Studentersamfund, cand. jur. Thomas Sinding, som senere afløstes af Læge Klavs Hansen, endvidere Professor Fr. Bull og Forfatteren Charles Kent som Repræsentanter for Foreningen »Norden«; Professor D. A. Seip er Komiteens Formand.

Den af denne Komité foreslaaede Plan gik ud paa at søge afholdt et Kursus for den studerende Ungdom i Danmark og Sverige i Lighed med de Feriekursus, der hvert Aar afholdes for danske og svenske Folkeskolelærere ved Gudbrandsdalens Folkehøjskole. Forelæsningsemnerne burde vaere nationale, give Oplysninger om norske Forhold, første Gang omfattende et Kursus i norsk Litteratur, Historie, norsk Sprog og Sproghistorie m. v. saaledes anlagt, at det gav Deltagerne en Orientering i de nationale Kulturproblemer, som hænger sammen med Bruddet i norsk Historie.

Efter at den norske Forenings Bestyrelse havde vedtaget at anvende Indtægten af Statsraad Joh. Ludw. Mowinckel og Frues Fond til delvis Dækning af Udgifterne, blev det besluttet at forlægge Kursuset til Buskerud Folkehøjskole »Heimtun« i den naturskønne Bygd Fiskum (nær Kongsberg). Deltagerne boede under Opholdet paa Højskolen. Som Leder af Kursuset blev udset Foreningens Sekretær Charles Kent, der sammen med sin Frue fungerede som Værter.

Der var mødt ialt 59 Deltagere tilhørende den akademiske Ungdom af begge Køn: 17 danske, 1 Islænder, 15 norske og 26 svenske; de danske Deltagere var dels fra Universitetet, dels fra Polyteknisk Læreanstalt, de norske dels fra Univer- sitetet og dels fra Landbrugshøjskolen, de svenske havde dels Studentereksamen eller var eller havde været Elever ved højere Lærerindeseminarier.

Søndag den 17. Juli aabnedes Kursuset med et Indlednings- foredrag af Forfatteren Charles Kent.

I Løbet af Kursuset holdtes følgende Forelæsninger: Professor Francis Bull 8 Forelæsninger om norsk Litteratur fra Reformationstiden til 1890. Forfatteren Charles Kent 4 Forelæsninger om norsk Litteratur efter 1890. Docent Olav Midtun 2 Forelæsninger om Vinje og Garborg og 1 om Norigs Ungdomslag. Dr. Jon Alfred Mjøen 2 Forelæsninger om harmoniske og uharmoniske Krydsninger. Professor Fredrik Paasche 5 Forelæsninger om norsk Historie. Professor D. A. Seip 7 Forelæsninger om norsk Sproghistorie og 5 Seminarietimer (for Filologer blandt Deltagerne) over norsk Fonetik. Professor A. Taranger 4 Forelæsninger om norsk Historie. Docent J. Worm-Müller 1 Forelæsning om skiftende Syn paa norsk Historie. Forfatteren Arnulf Øverland 3 Forelæsninger om norsk Kunst og 1 Oplæsning af egne Digte.

Der holdtes de fleste Dage 2 Forelaesninger og ca. hver tredie Dag 3. Det viste sig, at Emnerne interesserede Deltagerne, og det kunde ikke maerkes, at der var nogen, som havde Vanskelighed ved at følge med. Deltagerne var ogsaa meget flittige til at møde til Forelæsningerne.

En Gang i hver Uge foretoges en Udflugt til historiske og seværdige Steder i Omegnen, og i Løbet af Kursuset afholdtes af Deltagerne fire Diskussionsmøder om folgende Emner: »Hvad kan der gøres for at fremme det akademiske Samarbejde i Norden«, indledet af cand. mag. Knut Johannessen (Norge). »Vi Studenter og de nordiske Landes Kultur«, indledet af stud. theol. Ewald Povl Hansen (Danmark). »Landsbygdens Avfolkning og Midler derimot«, indledet af fil. mag. A. Östing (Sverige) og »Erfaringerne fra Kursuset, og Spørgsmaalet om saadanne Kursus burde afholdes for Fremtidem«, indledet af Redaktör Malte Welin (Sverige).

Dette sidste Diskussionsmøde affødte en Resolution, der udtrykte en varm Tak for Afholdelsen af Kursuset og Ønsket om, at saadanne Kursus ogsaa blev afholdt i de andre Lande. Søndag den 7. August sluttedes Kursuset, om hvis vellykkede Forløb alle Deltagerne kun havde Lovord. Til nærmere Underretning om Kursusets Forløb henvises til Artiklerne Aarb. S. 29 og 36, skrevet af to af Deltagerne.

Det gode Resultat af dette første Forsøg har foranlediget, at Spørgsmaalet om Fortsættelse af saadanne Kursus er blevet behandlet paa Foreningernes Delegeretmøde i København i December f. A., hvor det bestemtes at søge afholdt Feriekursus for studerende Ungdom efter lignende Plan i Danmark 1922. Dette Kursus tænkes henlagt til Herregaarden »Hindsgavl«, hvis skønne Slot og Park velvilligst er overladt Foreningen til dette Brug af Slottets Ejer.

Det første skandinaviske Erhvervskursus. Medens man i Norge ved den paa Kristianiamodet ovenfor nævnte Resolution om Feriekursus for Ungdommen nærmest tog Sigte paa den akademiske Ungdom, blev der fra dansk Side gjort gældende, at saadanne Kursus ikke burde indskrænkes til denne Ungdom alene, men ogsaa burde omfatte Ungdommen fra andre Kredse. For at fastslaa dette Standpunkt, bestemte den danske Forening sig til i 1921 at sage gennemfort et kortere Kursus for unge Handels- og Erhvervsfolk fra de tre Lande. For at faa Tanken virkeliggjort, søgte Foreningen Samarbejde med følgende Institutioner indenfor Handelen og Industrien: Grosserersocietetet, Industriraadet, Handels- og Kontoristforeningen, Foreningen til unge Handelsmaends Uddannelse, Danmarks Handelsskoleforening og Foreningen »Niels Brock«, som alle beredvilligt paa forskellig Maade støttede Planens Gennemforelse. Til at planlægge og iværksætte Kursuset nedsattes en Komité, som bestod af følgende Herrer repræsenterende de ovenfor nævnte Institutioner: Kaptajn Helge Bruhn, Grosserer A. Fonnesbech, Direktør Gunnar Gregersen, Bankdirekter J. Hassing-Jørgensen, Grosserer A. Laage-Petersen, Direktør Chr. H. Olesen, Grosserer Cornelius Petersen, Grosserer Otto Petersen, Overlærer Aage Rasmussen, Korrespondent P. Skadhauge, Sekretær Th. Wognsbeck og Forstander Marius Vibæk, med Direkter Chr. H. Olesen som Formand og Overlærer Rasmussen som Sekretær.

Der var mødt ialt 47 Deltagere, studerende og selvstændige unge Handelsmænd, hvoraf 13 norske, 12 svenske og 22 danske. De norske og svenske Deltagere Var Komiteens Gæster under Opholdet og var indkvarterede dels privat hos Handelsstanden og dels paa Hoteller. Kursuset, til hvis Afholdelse Købmandsskolen velvilligt havde stillet sine Lokaler til Raadighed, var anlagt saaledes, at Formiddagen var forbeholdt Forelæsninger, og Eftermiddagen anvendtes til Besøg paa forskellige Industrivirksomheder og Erhvervsinstitutioner, en enkelt Dag benyttedes til Automobiludflugt.

Mødet aabnedes Mandag den 3. Juli paa Købmandsskolen med en Indledningstale af Komiteens Formand og sluttedes Mandag den 11. Juli med Deltagelse i Danmarks Handelsskolemøde samme Sted. Følgende Herrer holdt Foredrag: Direktør Høst om »Dansk Søfart«, Konsulent Jul. Wulff om »Dansk In- dustri og Haandværk«, Børskommissær Jul. Schovelin om »Dansk Handel«, Sekretær Himmelstrup om »Dansk Landbrug«, Vekselierer A. Horwitz om »Bank- og Kreditvæsen« og Direktor O. Schmidt om »Økonomisk nordisk Samarbejde«.

Følgende Virksomheder besøgtes: Den kgl. Porcelaensfabriks Udsalg, Borsen, Teknologisk Institut, Carlsberg Bryggerierne, Burmeister & Wains Fabriker og Skibsbyggeri, Havnen, Nordiske Kabel- og Traadfabriker, Frihavnen og Firmaet F. L. Smidth & Co.

Kursuset synes i alle Henseender at vaere forløbet særdeles tilfredsstillende og vandt ved hele sit lødige og faglige Indhold Deltagernes udelte Interesse. Der er da ogsaa fra disses Side indstændigt blevet fremsat Ønsket om, at saadanne Kursus maa blive fortsat, og Spørgsmaalet herom er derefter blevet behandlet paa »Norden«s Delegeretmøde i December 1921. Den svenske Forening har derefter meddelt, at den agter at afholde et tilsvarende Kursus i Stockholm 1923. I en Artikel i Aarb. S. 38 gør en af Deltagerne kort Rede for sit Indtryk af Kursuset.

Efter Kursusets Afslutning har Komiteen samlet de under Kursuset afholdte Foredrag i en Bog »Det første skandinaviske Erhuervskursus i København«. Ved sin alsidige Omtale af danske Erhvervsforhold og den dygtige Behandling af de enkelte Emner vil Bogen sikkert finde interesserede Læsere indenfor de tre Landes Erhvervskredse, hvorfor Komiteen har ladet den udkomme i Boghandelen. Bogen har faaet en overordentlig gunstig Modtagelse i Pressen. Ved Støtte fra Provinshandelskammeret og et mindre Tilskud fra den danske Forening er Bogen uddelt til samtlige Handelsforeninger i Danmark.

Endnu skal nævnes et Kursus, som i det forløbne Aar er kommet med i Foreningens Virksomhed, »Kursuset for Mejeribestyrere paa Ladelund Landbrugs- og Mejeriskole« i Ugen fra 18.-23. Juli. Dette Kursus er en aarlig tilbagevendende Begivenhed, der finder Sted paa Foranledning af det danske Landhusholdningsselskab med det Formaal at samle danske Mejeribestyrere til Drøftelse af Spørgsmaal paa Mejeribrugets Omraade. Ved den danske Forening »Norden«s Initiativ og ved Arrangørernes Velvillie lykkedes det at faa en Del norske og svenske Mejeribestyrere med til Kursuset. Der mødte efter »Norden«s Indbydelse 13 norske og 10 svenske Mejerister, de var Foreningens og Skolens Gaester under hele Opholdet. Kursuset lededes af Skolens Forstander Hr. J. C. Overgaard. Der holdtes daglig af Skolens Lærere, Statskonsulenter og andre Videnskabsmaend paa Mejeribrugets Omraade 3 at 4 Foredrag, hvortil som Regel knyttedes Demonstrationer eller Forhandling. Blandt de Emner, der behandledes, skal nævnes: Mælkens, Smørrets og Ostens Mikroorganismer, Mælkens Afregning og Bedømmelse, Syrning, Dampanlæggets Behandling, Driftskontrol m. fl. Desuden foretog man udenfor den planlagte Tid forskellige mindre Udflugter til Egnens Mejerier og til Askov Højskole. Den ene Dag var der to større Ekskursioner, hvoraf en gik til Smøreksportforeningens Lager i Esbjerg og til Fanø, en anden til Mejerier i Koldingegnen og til Skamlingsbanken.

Ifølge samstemmende Udtalelser fra norsk og svensk Side synes Kursuset at have vaeret af megen Interesse og til Nytte for de fremmede Deltagere. I norske Mejerikredse har det vakt megen Interesse, og Norges Landbrukshrøjskole har gennem den norske Forening »Norden« indbudt 30 danske og svenske Mejerimaend til Højskolens Mejerikursus i August i Aar.

Om Kursusets Forløb faar man iøvrigt Indtryk gennem en kort Beretning af en norsk Deltager, se Aarb. S. 47.

Det synes, som om Foreningerne har haft Held med deres Indsats paa dette Omraade i det forløbne Aar, og det er at haabe, at deres Midler i de kommende Aar maa strække saaledes til, at de kan fortsaette i samme Spor, saaledes at flere og flere Organisationer kan komme med ind i dette Arbejde, thi først naar nordisk Ungdom med samme faglige Interesser faar Lov at mødes i kammeratlig Samvær under Kundskabssøgen paa deres eget Omraade, bliver den rette Grundvold lagt for det praktiske nordiske Samarbejde.