Wikikilden:Samarbeid

Fra Wikikilden
Samarbeid


Wikikilden har et samarbeidsprosjekt hvor det fokuseres på to verk, ett på bokmål eller riksmål og ett på nynorsk. Alle kan bidra, enten du er nybegynner eller erfaren. Se under for å finne en oppgave som passer til ditt nivå.

Det pågående samarbeidsprosjektet på bokmål/riksmål er Anne og Alet av I. H. Bentzen.

Det pågåande samarbeidsprosjektet på nynorsk er Martyra av Rasmus Olai Steinsvik.

Hvordan er status, og hva er målet?[rediger]

Gå til indekssiden Indeks:Anne og Alet.djvu (bokmål/riksmål) eller til indekssiden Indeks:Martyra.djvu. Hver av de små firkantene representerer en side i prosjektet og angir sidens tekstkvalitet. Nivåene er , Korrekturlest og Validert. Målet er at alle de små firkantene skal bli grønne. Til slutt skal man kunne se resultatet her (bokmål/riksmål) og her (nynorsk). (Sider uten tekst (enten tomme sider, eller sider med bare illustrasjon), er merket med grått, og trenger ikke korrekturleses.)

Hvordan redigerer jeg?[rediger]

Følg lenkene fra en av de små fargede firkantene på indekssiden (bokmål/riksmål: Indeks:Anne og Alet.djvu, nynorsk: Indeks:Martyra.djvu). Hver av de små firkantene representerer en side i prosjektet. Når siden lastes, klikk «rediger».

Hvordan kan jeg bidra?[rediger]

Du kan bidra til samarbeidsprosjektet på mange måter. Vi presenterer dem her fra de enkleste til de litt vanskeligere.

Korrekturlese (enkelt)[rediger]

Forhåndskunnskaper: ingen

Dette er enkelt. Gå til indekssiden. De fargede firkantene representerer en enkelt side i verket og angir sidens tekstkvalitet. Klikk på en rosa eller en gul side, og du kommer til en side som behøver korrekturlesing. Klikk «rediger» og du får opp en redigeringsboks ved siden av et scannet bilde av teksten. Sammenlign teksten i redigeringsboksen med teksten på bildet. Rett teksten dersom du finner feil. Forhåndsvis med «Forhåndsvisning». Til slutt lagrer du med «Lagre siden».

Dersom du mener teksten stemmer helt overens med teksten på bildet, merker du av der det står «Sidestatus» før du lagrer. Hvis teksten var merket som , skal den nå merkes som Korrekturlest. Var den merket som Korrekturlest, skal den merkes som Validert. Sider uten tekst trenger ikke å korrekturleses.

Røde lenker representerer sider som enda ikke har blitt gjort om til tekst. Hvis man vil skrive teksten av selv, kan man klikke på en rød side, og man får opp den scannede siden og et tomt redigeringsvindu.

Les mer om korrekturlesing her

Legge inn wikilenker (ganske enkelt)[rediger]

Forhåndskunnskaper: noe kjennskap til wikikode

Det som gjør Wikikilden spesielt nyttig, er at vi kan lenke fra et ord i teksten til leksikonartikler i Wikipedia eller ordboksforklaringer i Wiktionary. Du kan bidra til dette arbeidet. Legg inn lenker til Wikipedia fra navn på kjente personer, stedsnavn og andre steder det kan være nyttig å lenke til leksikonet. Legg inn lenker til Wiktionary fra vanskelige uvanlige ord, dialektord, fremmedord og så videre.

Dette krever bare at du vet hvordan du lenker til et annet Wikimedia-prosjekt. For å lenke til wiktionary (ordbok), skriver du [[wikt:lenkeord|ord]]. For å lenke til Wikipedia, skriver du [[w:lenkeord|ord]]

Formatere teksten (middels)[rediger]

Forhåndskunnskaper: kjennskap til wikikode

Teksten skal ligne mest mulig på teksten på de scannede bildene. Legg inn fet skrift, kursiv, sperret tekst (bruk {{Sperret}}), sentrering (<center></center>), høyrestilling (<div align=right></div>) ettersom det passer.

To linjeskift gir avsnitt. Innrykk kommer automatisk, og trenger ikke kodes inn.

Dikt skal settes innenfor <poem></poem>. Til ord som går over to sider bruker man {{bindestrek1}} og {{bindestrek2}}.

Når et nytt avsnitt begynner øverst på en ny side, settes malen {{blank linje}} øvsert på siden, og deretter begynner man å korrekturlese teksten. (Hvis man ikke bruker denne malen vil man ikke få et linjeskift.) For et dikt, der et nytt vers begynner øverst på en side, setter man først <poem>, deretter {{blank linje}} og så teksten. For bare å få en ny linje i et dikt (der et vers er delt over to sider, holder det å bruke <poem></poem> på hver side.

Transkludering (vanskelig)[rediger]

Forhåndskunnskaper: kjennskap til bruk av maler

Teksten skal transkluderes til Anne og Alet (bokmål/riksmål) og Martyra (nynorsk). Bruk malene {{side}} og {{seksjon}}.

Andre tekster[rediger]

Hvis du heller vil arbeide med en annen tekst enn dem som er med i samarbeidsprosjektet, gå til Kategori:Indekssider for å se om du finner noe interessant.

Mer informasjon[rediger]

Se hjelpesidene for mer informasjon. Hvis du lurer på noe, kan du spørre på Kontoret eller kontakte andre brukere på diskusjonssidene deres.