Hopp til innhold

Utviklingshemmede skal heller ikke diskrimineres/4

Fra Wikikilden

4. Styrke utdanning, fagutvikling, forskning og veiledning av tjenesteutøverne

Det er behov for å styrke kompetansen og kunnskapen til tjenesteytere som skal bidra til gode levekår for personer med utviklingshemming.

Innenfor høyere utdanning er det utdanningsinstitusjonene selv som har ansvaret for å bestemme hvilke fag, emner, utdanningsløp og utdanningsopplegg som skal tilbys studentene. Etter § 3-3 i universitets- og høyskoleloven har institusjonene autonomi i slike saker. tdanningsinstitusjonene må selv gjennomføre det faglige og pedagogiske endrings- og utviklingsarbeidet som er nødvendig for at studentene skal bli best mulig kvalifisert for sine arbeidsoppgaver. Innspill fra fagmyndighetene er et nyttig og nødvendig bidrag til institusjonenes arbeid med å styrke utdanningenes relevans for de oppgaver yrkesutøverne skal løse i sitt praktiske arbeid.

Forslag til opplæringsplan om arbeidet med å skape gode levekår for mennesker med utviklingshemming.

Det vil bli laget forslag til en målrettet opplæringsplan for ulike grupper tjenesteutøvere om hvordan de kan bidra til å skape gode levekår for mennesker med utviklingshemming. Tjenestemottakernes rettigheter skal formidles og informasjon om FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne vil inngå. Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Helsedirektoratet er oppdragsgivere. NAKU vil utføre prosjektet og etablere arbeidsgrupper i samarbeid med interesseorganisasjonene. Planen skal kunne tilpasses utdanningstilbud på forskjellige nivåer, inkludert etterutdanning, videreutdanning og internopplæring.

Materiell til bruk i utdanningen

Mennesker med utviklingshemming har rett til å leve et fullverdig liv. Derfor må tjenesteyterne stimuleres til å legge til rette for et mest mulig fullverdig liv for den enkelte. Helsedirektoratet vil få laget informasjonsmateriell om dette til bruk i undervisningen. Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet er oppdragsgiver sammen med Helse- og omsorgsdepartementet. Det tas sikte på samarbeid med utdanningsinstitusjoner.

Innholdet i profesjonsutdanningene

Det stilles ofte spørsmål om de ulike profesjonsutdanningene gir nødvendig grunnlag for arbeidet med tilbud til mennesker med utviklingshemming. Helsedirektoratet vil derfor få gjennomført en utredning om i hvilken grad relevante temaer om utviklingshemming er inkludert i pensum og praksisperioder. Der det finnes mangler, vil direktoratet utfordre utdanningsinstitusjonene til å forbedre dette.

Faglige karriereveier for høyskoleutdannete tjenesteytere

HOD og Helsedirektoratet vil samarbeide om å få utviklet programmer for veiledning / opplæring for å bidra til faglige karriereveier for høyskoleutdannete tjeneste-ytere. Målet er å utvikle videreutdanningsprogrammer og masterprogrammer innen arbeidet med mennesker med utviklingshemming. Hovedvekten vil ligge på å kvalifisere for veiledningsoppgaver, for eksempel som «fagutviklingsvernepleier». Disse programmene kan også være aktuelt for helsesøstre og andre profesjoner. NAKU vil utføre prosjektet i samarbeid med de ansattes organisasjoner.

Høgskolen i Harstad[1] starter i januar 2011 opp mastergradsstudiet «Funksjons- hemming og deltakelse» som har en særlig innretning mot utviklingshemming.

Stortingsmelding om utdanning for velferdstjenestene

Kunnskapsdepartementet vil høsten 2011 legge fram en stortingsmelding om utdanning for velferdstjenestene. Stortingsmeldingen vil ha som mål å styrke kompetansen i og for fremtidens velferdstjenester og sørge for godt samsvar mellom behovene i yrkene og innholdet i studiene. Kunnskapsdepartementet vil i arbeidet med stortingsmeldingen samarbeide tett med HOD, BLD og AD for å sikre god forankring og samspill mellom sektorområdene og tverrsektorielle saksområder.


  1. http://www.hih.no/