Forebyggende tiltak og trivsel skal få større oppmerksomhet i utviklingen av helse- og sosialtjenester. Helsedirektoratet skal, som et ledd i handlingsplanen for barn og unge, lage en oversikt over gode eksempler på forebyggende tiltak. Fylkesmennene skal som en del av embetsoppdraget for 2010 følge opp utvikling av helse- og sosialtjenestene med fokus på forebyggings-, utviklings- og trivselsmål. Kosthold, ernæring, aktivisering og/ kulturtilbud vil inngå.
Sosialtjenesteloven kapittel 4 A gir hjemmel for å bruke tvang i forbindelse med tjenesteytingen for å hindre at mennesker med utviklingshemming utsetter seg selv eller andre for vesentlig skade. Andre tiltak skal være prøvd først, og kommunen plikter å sørge for at forholdene legges til rette for minst mulig bruk av tvang og makt. I embetsoppdraget for 2010 er fylkesmennene pålagt å samarbeide med kommunene om planmessig kompetanseheving i saker med vedtak om tvang. De kan bl.a. bruke tilskuddmidler fra Kompetanseløftet 2015. Målet er at antallet dispensasjoner fra kompetansekravene til ansvarlige for tvangstiltak reduseres.
Helsedirektoratet har utgitt prioriteringsveileder for habilitering av barn og unge i spesialisthelsetjenesten og prioriteringsveileder for habilitering av voksne spesialisthelsetjenesten. Disse omtaler også juridiske spørsmål knyttet til habiliteringstjenestens behandling av henvisninger, bl.a. etter sosialtjenesteloven kap. 4a.
Barnehage
Barnehagen har en viktig oppgave knyttet til tidlig innsats. Med tidlig innsats menes både et god pedagogisk tilbud fra barna er små, og at problemer forebygges eller løses tidlig i hele utdanningsløpet. Tidlig og god hjelp til barn som av ulike grunner trenger ekstra oppfølging, kan bidra til å forebygge senere vansker og sosial ulikhet. Alle barn må få like muligheter. Personalets faglige og personlige kompetanse er barnehagens viktigste ressurs og en forutsetning for at barnehagen skal være en god arena for omsorg, lek, læring og sosial utjevning. I st. meld 41 Kvalitet i barnehagen skisseres ulike tiltak for å styrke personalets kompetanse. Blant annet skal andelen ansattemed barnehagefaglig og barnefaglig kompetanse i barnehagen økes, nyutdannede skal tilbys veiledning og satsing på kompetansetiltak og etter- og videreutdanningstilbud for alle grupper ansatte i barnehagen videreføres.
I oppfølgingen av NOU 2009:18 Rett til læring[1] vil det også bli vurdert hvordan hele personalgruppen i barnehagen kan få styrket sin kompetanse overfor barn med særskilte behov.