Side:Til undersøkelsen av lappiske stedsnavn.pdf/9

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
1920. No. 1.
7
TIL UNDERSØKELSEN AV LAPPISKE STEDSNAVN.

man saa vil. Det vilde jo ogsaa være ret upraktisk, naar det gjælder saa vide strækninger som for fjell-lapperne, om der stadig skulde optræ lutter nye elementer i navnene: hukommelsen vilde savne støttepunkter. Ander­ledes naar navnene paa flere nærliggende lokaliteter har noget tilfælles, som straks viser at de hører sammen. De forskjellige maater hvorpaa et saadant fællesskap kan etableres, er ikke noget eget for fjell-lapperne; de gjenfindes i de fastboende lappers navneforraad. Forskjellen er kun den, at fjell-lapperne har gjort mere bruk av dem. Forøvrig mener jeg at ha gjort den iagttagelse, at de fastboende lapper, naar det gjælder navn paa steder som ligger forholdsvis langt borte fra deres hjem, i større utstræk­ning anvender saadan gruppering av navnene.

Flere navns lokale samhørighet kan, som antydet, være bragt til uttryk paa forskjellige maater. Bortset fra de tilfælde hvor to eller flere nærliggende lokaliteter har faat fælles navn i flertal, idet hver enkelt av dem i fornødent fald blir betegnet ved en foransat nærmere bestemmelse som: øvre — nedre, øverste — midtre — nederste, ytre — indre o. s. v., finder vi samhørigheten uttrykt paa følgende maater:

1) Alle navn har faat et og samme ord (oftest et substantiv i nominativ­form) som første sammensætningsled.

2) Et større landomraade, »heile plassen«, har et (som regel usammen­sat) fælles navn, og de enkelte lokaliteter sammensatte navn, hvis første led er nysnævnte navn i genitivform.

3) Navnet paa den mest fremtrædende lokalitet eller den som først har erholdt navn, er benyttet som første led i navnene paa de ørige lokaliteter, — ogsaa her genitivform.

4) En mindre betydelig lokalitet har faat samme navn som en mere betydelig lokalitet av samme slags, men med en karakteriserende tilføielse foran navnet[1] (eventuelt ogsaa deminutivsuffiks, men det sløifes som oftest); til forskjel fra dette sekundære navn kan ogsaa det oprindelige navn faa en karakteriserende tilføielse foran sig.

Det er forøvrig at merke, at i mange grupper av stedsnavn hvis lokale samhørighet er kommet til uttryk i navnegivningen, findes der kom­bination av 1) og 3) eller av 2) og 3), og undertiden ogsaa 2) og 4) samt 3) og 4), idet et eller flere av navnene er betegnet som direkte under­ordnet under et av de andre, ikke sideordnet med det under det fælles hovednavn. I saadanne tilfælde faar man, likesom ofte i gruppe 3), sam­mensatte navn, hvis første led atter er sammensat. En sjelden gang er navnegiveren gaat endnu et skridt videre i denne retning.


  1. Sjelden foran siste led av navnet.