Side:Til undersøkelsen av lappiske stedsnavn.pdf/12

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
10
H.-F. Kl.
KONRAD NIELSEN.

Disse grupper frembyr utgangspunkter for undersøkelse av de lappiske stedsnavn i flere retninger, særlig med hensyn til bruken av genitiv i sammensatte stedsnavn. I alle de nævnte grupper findes navn hvor en genitivsform indgaar som sammensætningsled. I to av grupperne er det bruken av genitiv som danner selve gruppesammenhængen. Men i Qvig­stads artikel er forekomsten av genitiv i de lappiske stedsnavn ikke nævnt. Der er en antydning, og den har faat en form, saa den let kan misfor­staaes, — naar det heter: undertiden bestaar første led ogsaa av to led, av hvilke det siste da sedvanlig staar i »schwache stufe«.

Den hyppige forekomst av »schwache stufe« i den nævnte stilling beror paa at tostavelsessubstantiver — og saadanne er det i de allerfleste tilfælde det blir tale om her — har »schwache stufe« (svake stadium) i genitiv sg. (forøvrig ogsaa i gen. pl.). At det er genitiven som er det avgjørende, og ikke »schwache stufe«, det viser navn som Utsj. Gæŧ’kĕ­giellâsjǫkkâ, hvor den genitivform som danner andet led, har sterke sta­dium, mens nominativen, som optrær i det navn der ligger til grund, har svake stadium: Gæŧ’kegielâs.

At der i bruken av genitiv ligger en bevisst opkaldelse, det viser tydeligst saadanne navn som er dannet efter plurale stedsnavn. I dem optrær gen. pl., saa f. eks. i det ovenfor nævnte elvenavn i Utsjok Gak’eâ­varjāurijǫkkâ, opkaldt efter de vand som har navnet Gak’câvarjaurek (pl.).

Paa den anden side maa den indrømmes, at følelsen av genitiv i den omtalte stilling nu ikke altid er særlig levende. Der forekommer navn som Jukkasjärvi Duoudegierâjauret (pl.), Duoudegierâčǫk’ka (efter de ind­flyttede Kautokeino-lappers uttale), hvor gierâ (»forgrening, elveutspring«) er nom. sg., mens genitiven heter gierrâg(â). Nominativen her med sit svake stadium og sin utlydende vokal ligner i form de hyppig forekom­mende genitiver av tostavelsesstammer og har muligens derfor kunnet fortrænge genitiven, hvor formen ogsaa var mere tungvint. Det samme er tilfældet i navn avledet av sammensatte navn på -suolo (»ø«); som mellemste led optrær her en forkortet nominativ, suolŏ eller suol isteden­for genitiven sul’lu, saaledes f. eks. Spārâsuolguoi’kâ og Spāpâsuol­nuorre ved Spārasuolo i Tanaelven et stykke ovenfor Levjokstuen. Ogsaa i toleddede navn: Suloŏnuorek »sundene« ved Polmakholmen i Tanaelven.

Derimot hører den i samme tilling hyppig foretrædende forkortede form -jǫk (egtl. -jǫh; nom. jǫkkâ »elv«, gen. jǫǥâ) ikke herhen. Det er ikke en forkortet nominativ, men en forkortet genitiv: ǥ — og likesaa flere andre konsonanter, og ogsaa konsonantforbindelser, se s. 17 — er, hvor forkortelse er indtraadt, blit til h.