Hopp til innhold

Side:Riverton,Stein-Fjerdemand-1920.djvu/144

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest


Betydningen av det skedde indeholdtes i de faa ord, hvormed det store selskaps generaldirektør hilste ham, da han kom tilbake:

— Tiden er utløpet, sa generaldirektøren, og affæren er veltet.

Hvad var det nu for en affære, og hvorfor var den veltet?

Høiesteretssakfører Annebye var kommet til Paladshotellet for at træffe Jos. Men den norske skibsreder hadde ikke vist sig.

Joh. P. Christensen hadde ikke siden aftenen i forveien været paa sit rum, og foreløbig visste ingen hvor han opholdt sig.

Ut paa ettermiddagen skedde der en henvendelse fra høiesteretssakførerens kontor til opdagelsesavdelingen. Den fungerende opdagelseschef visste, at Hansted-Jensen netop arbeidet med en norsk sak, og chefen gav derfor ordre til at konferere med hr. Annebye.

Da Hansted-Jensen kom ned paa høisteretssakførerens kontor, ante han ikke hvad erendet dreiet sig om, og han hadde vanskelig for at skjule sin forbauselse, da skibsrederens navn blev nævnt.

Høiesteretssakføreren gav ham følgende oplysninger:

— Som De muligens vil ha set av børsspalterne, sa han, har der i de sidste par dage været en livlig efterspørsel efter Orientselskapets aktier.

(Jeg skulde mene det, tænkte Jensen — jeg er blit nogen tusen kroner rikere paa dem).

Grunden til denne etterspørsel, fortsatte hr. Annebye, har været den, at visse rygter er sivet ut om Orientselskapets affærer. Jeg vil ikke nærmere uttale mig om disse rygter, kun saa meget kan jeg si, at Orientselskapet har staat i underhandlinger med et norsk komsortium om salg av visse av sine oversjøiske eiendommer. Det dreiet sig om en kjøpekapital paa omtrent 25 millioner. Jeg skjuler ikke for Dem i, at hvis salget hadde gaat i orden, saa hadde en øieblikkelig og sterk stigning av Orientselskapets aktier kunnet retfærdiggjøres. Imidlertid kan nu saken betragtes som strandet. Saa hvis De, min herre, tilla høiesteretssakføreren med et betydningsfuldt smil, under indflydelse