Side:Riverton,Stein-Fjerdemand-1920.djvu/102

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest

hver gang trak hun sig med et litet ryk ind i sit hjørne. Denne reserverte form syntes ydermere at fremhæves av hendes dragt, et stramtsittende, mørkfarvet reisekostume som var knappet høit op i halsen. En hvit kant mansjetter viste sig over hendes hænder. Hun bar alene en eneste tynd brilliantring. Der var noget av en «søsters», en sykepleierskes beskedenhet og samtidig fordringsfuldhet over hende. En civilklædd sykepleierske. Den maate hvorpaa hun stumt kontrolerte kupédøren og ventilen, røbet «søsterens» fine og reserverte appel, denne appel, der er saa uendelig langt fra at ville besvære nogen, men som netop derfor var et selvfølgelig krav paa hensynstagen. Hvor denne stil er repræsentert av en skjønhet, indeholder den halvt ubevisst for vedkommende et overordentlig kvindelig koketteri. I en rem over skulderen bar frøken Erko en sort skindvæske, laast med en sølvlaas. Denne enkle sølvlaas mot den sorte dragt, den tynde, koldt funklende brilliant-ring og de hvite striper av mansjetter rundt hendes haandled — alt tjente til at fremhæve hendes reservation. I forbindelse med hendes vakre ansigt, som fik en svak rødme av varmen i kupeen, kunde denne hendes fornemhet med held gjøre regning paa en hvilken som helst opmerksomhet fra de medreisendes side, hvis det hadde behaget hende at hæve sine øine til et besnærende blik. Hun var den eneste dame i kupeen.

Asbjørn Krag kjendte hende ikke fra tidligere, men han visste nu at det var hende. Og han visste tillike at i den væske, hun bar i rem over skulderen, gjemte hun overordentlig vigtige papirer. Det var nemlig de papirer Jos skulde anvende under sit store økonomiske fremstøt i Kjøbenhavn. Krag ante noget om bankgarantier og andre dispositioner som var nødvendige for at kunne gjøre forretninger i et fremmed land. Krag hadde paa Bloms bodega talt om dette med kontorchefen Billington. Det var disse papirer Jos hadde efterlatt. Jos hadde telegrafisk anmodet om at frøken Erko maatte reise med dem til Kjøbenhavn. Frøken Erko var hans betrodde privatsekretær.

Krag hadde paa den snedige maate som er ham egen og som i grunden intet andet røber end hans fuldkomne uinteresserthet, passiart med Billington om den merkelige omstændighet at Jos saa pludselig hadde forlatt Kristiania