de eneggede tvillinger når de vokser opp i de samme omgivelser dobbelt så like som hvis de var toegget.
H. Poll fant at eneggede tvillinger hadde alle anlegg felles, mens toeggede bare hadde halvparten. Weitz uttaler på grunnlag av sine undersøkelser av eneggede tvillinger at «deres sjel, karakter, temperament og begavelse i nesten alle tilfelle var overordentlig like». Som typisk eksempel anfører Weitz en ung student i matematikk og hans tvillingbror. «Begge hadde i begynnelsen av skoletiden like vitnesbyrd, dvs. like karakterer i de samme fag. Seinere viste de noen forskjell i enkelte fag, men hovedkarakterene var like. Hos begge var matematikken det beste fag, og begge interesserte seg til å begynne med for de samme problemer, til tross for at de studerte ved forskjellige høgskoler.» Videre heter det at «de var musikalske og spilte begge fiolin. De foretrakk ikke bare de samme komponister, men også de samme stykker». — «Skjønnlitteraturen derimot hadde ingen av dem sans for, de syntes ikke de hadde noe igjen for å beskjeftige seg med dem og brydde seg ikke om den.»
Den danske sinnsykelæge J. Chr. Smith beretter at av 13 par tvillinger, hvorav den ene var åndssvak, viste det seg i 11 tilfelle at også den annen var åndssvak. Likedan har den tyske sinnsykelæge H. Luxemburger undersøkt tvillinger som led av en bestemt form for sinnsykdom. Av 17 par tvillinger, hvorav den ene var syk, kunde en i 10 tilfelle med sikkerhet konstatere sykdommen hos den annen. I 3 tilfelle var sykdommen «sannsynligvis til stede», og i 4 tilfelle kunde en befrykte at sykdommen vilde bryte ut seinere.
På de forskjelligste begavelsesområder er arv av sjelelige og åndelige verdier konstatert. Vi har slekter med påfallende mange musikalske talenter eller matematiske genier, oppfinnere, politiske begavelser, tekniske talenter, malere, diktere osv.
Et godt eksempel på arv av åndsverdier er den store engelske Darwin-slekt, som teller en rekke begavelser og fremragende begavelser, med