Side:PSTs trusselvurdering 2011.djvu/4

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest


POLITISK MOTIVERT VOLD - TERRORISME

Få personer i Norge støtter opp om ekstrem[1] islamisme. Likevel pågår det aktiviteter i enkelte miljøer som kan føre til at trusselsituasjonen i Norge skjerpes i 2011. Det er i hovedsak tre utviklingstrekk vi forventer vil påvirke trusselbildet i Norge i året som kommer. For det første at radikalisering[2] i stadig større grad kommer til uttrykk i det offentlige rom og i sosiale medier. For det andre at det fortsatt pågår reisevirksomhet til konfliktområder, for trening eller deltakelse i kamp. For det tredje at ekstreme islamister i Norge fremstår som mer globalt orienterte.

Radikalisering

Radikalisering vil på ulike måter prege trusselbildet i Norge også i 2011. Sosiale nettmedier som Facebook, blogger og ulike nettsider er blitt viktige arenaer for å spre og diskutere ekstreme islamistiske synspunkter. Gjennom moderne nettmedier kommer meningsfeller enkelt i kontakt med hverandre på tvers av etniske og geografiske skillelinjer. I tillegg er enkelte medier blitt en plattform der personer som oppfattes som lederfigurer, når ut til flere mottakere. Siden meningsmotstandere sjelden deltar i de samme fora som sprer ekstreme islamistiske ideer, blir budskap som legitimerer og forherliger bruk av vold som et politisk virkemiddel ofte stående uimotsagt.

Reaksjonene i forbindelse med publiseringen av karikaturtegninger på nyåret i 2010 viste hvilken symbolkraft disse fortsatt kan ha. Gjennom

fredelige demonstrasjoner ga norske borgere uttrykk for sin frustrasjon

  1. I PST refererer begrepet ekstrem til holdning til bruk av vold. En ekstrem person er således en person som aksepterer bruk av vold for å oppnå politiske mål. Ekstremisme henspiller derfor kun på valg av virkemidler og ikke på politiske mål.
  2. I PST defineres radikalisering som en prosess der en person i økende grad aksepterer bruk av vold for å oppnå politiske mål.