Side:PSTs trusselvurdering 2008.djvu/3

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
Politiets sikkerhetstjenestes ugraderte trusselvurdering 2008
side 3
 


Venstreekstreme grupperinger i Norge representerer først og fremst et ordensproblem knyttet til voldelige demonstrasjoner, samt mulige konfrontasjoner med enkeltpersoner i det høyreekstreme miljøet. Enkelte av demonstrasjonene i 2007 var solidaritetsaksjoner for tilsvarende grupperinger i andre land. Dette illustrerer den økte samhandlingen mellom autonome grupperinger i Europa. PST forventer ingen vesentlig endring i situasjonen rundt de autonome grupperingene i Norge i 2008.

I 2007 er det registrert flere sabotasjeaksjoner utført av dyrevernaksjonister enn tidligere. Aksjonene har i stor grad vært rettet mot pelsdyrindustrien og oppdrettsnæringen, men også mot pelsbutikker. Aksjonene er gjennomført av norske og utenlandske aksjonister og har påført enkeltpersoner og næringsforetak vesentlige økonomiske tap. PST anser det som sannsynlig at denne aktiviteten vil fortsette i 2008.

Trusler mot myndighetspersoner

PST skal forebygge trusler og angrep mot myndighetspersoner. Myndighetspersoner defineres som medlemmer av kongehuset, Stortinget, regjeringen og Høyesterett, samt representanter for tilsvarende organer i andre stater. Andre personer kan inkluderes i PSTs forebyggende arbeid etter særskilt vurdering.

Trusler mot myndighetspersoner fremsettes av personer med ulik motivasjon og intensjon. En stor andel av trusselaktørene har alvorlige psykiske lidelser, som regel i form av psykotiske lidelser og/eller alvorlige personlighetsforstyrrelser. I mange tilfeller synes det som trusselaktiviteten i seg selv er tilfredsstillende for aktøren. De fleste trusler som fremsettes mot myndighetspersoner er derfor ikke motivert av en reell intensjon om å utføre en skadelig handling, men snarere av et ønske om å uttrykke misnøye, utøve press, straffe, skremme eller å oppnå oppmerksomhet omkring seg selv og sin sak.

Antall registrerte trusler mot norske myndighetspersoner har økt de siste tre årene. Dette henger trolig sammen med den sterke graden av personrelatert medieeksponering av myndighetspersoner. Det generelle trusselbildet rundt norske myndighetpersoner vil trolig ikke endres vesentlig i løpet av 2008. I perioder vil imidlertid enkelte myndighetspersoner være utsatt for skjerpelser i trusselbildet. Myndighetspersoner som fremstilles som representanter for kontroversielle saker, vurderes å være særlig utsatt for trusler.