Hopp til innhold

Side:Om Peder Claussøn Friis og hans Skrifter.djvu/51

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest

Jydepiger, som kom til Undal med et Kornskib for at sælge Varer og gik opad Dalen strikkende, hvilken Vindskibelighed behagede Hr. Peder i den Grad, at han ægtede den ene. Dette Sagn, som ikke videre stemmer med 16de Aarhundreders Handelsforhold, henføres af Provsten Jens Saxe i Undals Kaldsbog til en senere Prest Hans Jørgenssøn († 1664), om hvem vi dog ved, at det ikke passer; 2) at Hr. Peder var Tolder i Snig (en Havn en ½ Mil nedenfor Prestegaarden) og Lensmand i Lyngdal. Vi ved imidlertid fra de bevarede Toldregnskaber fra 1605, at Undals Lensmand (da Einar Christenssøn i Underø) selv opkrævede Tolden ved Undalselvens Munding (i Naversund) af de faa tyske og hollandske Skibe, som kom did; og at Undalspresten, som tillige var Provst over hele Lister, skulde være Lensmand i Lyngdal, er i sig selv umuligt; desuden kjende vi fra Hr. Peders Tid flere Lensmænd i de to Thinglag, hvoraf Lyngdal bestod (Staale Aasmundssøn Birkeland ved 1594—1600 i Vats Thinglag, Nils paa Berre i Bergs Thinglag o. s. v.), og disse var alle, som ogsaa den almindelige Titel „Bondelensmand“ tilsagde, fødte Bønder. Her har visselig atter Traditionen overført paa Hr. Peder virkelige Minder om andre Prester, hvem det netop bebreides, at de havde verdslige Bestillinger (se om Mads Michelssøn i Lyngdal S. VIII og Anders Jørgenssøn i Vanse S. XXIII)[1].

I Undals Kaldsbog har Provsten Jens Saxe († 1812) optegnet Sagn om Kaldets ældre Prester; det viser sig her, at man allerede havde tabt Mindet om andre ældre Prester end Hr. Peder og hans 2den Eftermand Hans Jørgenssøn, mellem hvem da Sagnene fordeltes. Sagnet om Jydepigerne henførtes til den sidste, men om Hr. Peder fortaltes, at han var den første lutherske Prest i Gjeldet, at han udryddede „Afgudsbillederne“ og kastede dem i Undalselven, og da et af dem blev

  1. Naar Holm (Top. Journ. XII, 24) siger, at Hr. Peder „nævnes Stiftsskriver i Lister Len 1578“, er dette ikke et Sagn, men rimeligvis hentet fra et (nu tabt?) Dokument, som dog Holm maa have misforstaaet; thi Hans Mincke var siden 1575 Stiftsskriver i hele Stavanger Stift (Kapitelsbogen), og han fungerede indtil c. 1590 (N. Rigsreg. III 168).