Rygge Skibrede), Christen Munck (Hamar Gaard og Gods), Erik Valkendorf (Hardanger Len), Thrond Benkestok (Sundmør Len), Otto Stigssøn (Lister Len), Poul Hvitfeldt (Nordfjord Len), Jon Testesen [Teiste] (Andenes), Jens Tillufssøn (Jemteland og Tuterøen), Peder Pederssøn (Børsen Len, Skogn, Bodvig), N. (Huseby Gaard og Len), Peder Stygge (Ingedals Skibrede), Fru Ingerd, Hr. Nils Henrikssøns Efterleverske, (Romsdalen). T. IV. 300. Afsk. 123–124.
Kjøbstæderne i Norge [som fik Skattebrev?]: Throndhjem, Bergen, Stavanger, Tønsberg, Oslo, Salsborg, Oddevald, Kongelf, Marstrand, Skien. ib.
Jesper Friis har begjæret aabent Brev til Undersaatterne i Agershuus Len om, at de skulle føre Kronens Part af Tienden til Agershuus, og har derhos skrevet om Tienden, at den af gammel Tid har været skiftet i 4 Dele, og den fjerde Part er kommen til fattige Folk, og Presterne ville ikke [ikkun?] have den skiftet i 3 Parter, en Part til Kronen og de to Parter til Kirken. I første Henseende kan Kongen ikke paalægge Undersaatterne nogen ny Tynge eller Besværing, men da Jesper Friis alt har handlet med Nogle paa Kongens Vegne, saa de ville fremføre Kronens Part af Tienden til Agershuus, da maa han deri ramme Kongens Bedste, saa de gjøre det velvilligen og ikke anderledes. Med Hensyn til Tienden har der i denne Sommer været Fuldmægtige fra Agershuus Len hos Kongen og begjæret, at den efter gammel Sædvane maa skiftes i 4 Dele, hvoraf Fjerdeparten til de Fattige, og Jesper Friis skal rette sig efter, hvad der dengang derom blev skrevet til ham og Superintendenten Mr. Frands [Berg]. Da den Sidste og Jesper Friis ogsaa have begjæret, at Kongen med sine Skibe vil sende nogle Bibler til Oslo Stift og lade forstrække Penge dertil, da Jesper Friis har oppebaaret 130 Daler til dette Brug, saa har Kongen tilskrevet Dr. Machabeum og Dr. Christiern,[1] at de
- ↑ Det Økonomiske vedkommende Trykningen af Christian den Tredies Bibeloversættelse var overdraget den theologiske Professor Dr. Johannes Maccabæus og den medicinske Professor Dr. Christiern Therkelssøn Morsing. Bibelen var færdig i Juli 1551, da Omdelingen begyndte til de Kirker, som ifølge Kongebrev af 31 Mai 1546 havde betalt 2 Rdlr. i „Bibel Penge.“ Der var altsaa indkommet Bidrag kun fra 65 Kirker i Oslo og Hamars Stifter. Jfr. iøvrigt C. J. Brandts Efterretninger i Kirkehistoriske Samlinger II. 394–415. Af det S. 406 indtagne Regnskab sees, at der i 1556 i det Hele var kommet kun 96 Bibler til Norge, hvoraf „Mestepart betalt.“