gode Rede ydes og udkomme til Domkirkens Bygnings Behov, undtagen af de tvende Prælater, som er Truenes [Throndenes] og Tromsø. Sammeledes skal og Cathedraticam over hele Stiftet udgives til samme Kirkebygning, til anderledes derom tilsiges, dog undtaget deraf saameget, som Behov gjøres til Viin og Oblat. Desligeste har Kongen undt og tilladt, at de forfaldne Kirker, som staa i Throndhjems By, nu nedtages, og hvis Steen og Kalk derudi findes, maa bruges til Domkirken. Og forat al den nævnte Rente, Steen og Tømmer maa rettelig forvendes til Throndhjems Domkirke, skal der forordineres og tilskikkes 2 af Kapitlet og 2 andre skjellige Mænd, som skal opbære Renten og forestaa Kirkens Bygning, og aarlig derfor gjøre Lensmanden Regnskab for hvad de opbære og igjen udgive. Dette til Efterretning for alle Fogder, Embedsmænd, Kirkeværger og alle Andre. Kjøbenhavns Slot St. Margrete Aften (19 Juli) 1552. R. V. 548. Afskr. 322–323.
Hr. Jakob Præstø Slotsskriver og Kapellan paa Bergen- huus, fik Brev at maatte have og bruge Mandals Prestegjeld og det Kannikedom, som der tilligger, med al sin Rente og Tilliggelse i Stavanger Domkirke, som er ledigt efter Hr. Bertel, i hans Levetid, dog at han skal besøge samme Prestegjeld med en god lærd Mand til Kapellan, som kan forstaa Folket og undervise dem deres Sjæles Salighed og gjøre dem slig Tjeneste baade inden Kirken og uden, som en ret Sogneprest bør at gjøre, den Stund han er Slotsskriver paa Bergenhuus. Naar han ikke længer er Slotsskriver eller Kapellan paa dette Slot, da skal han residere og bo hos Stavanger Domkirke, og derhos gjøre slig Tynge og Tjeneste baade inden Kirken og uden som andre Kanniker sammesteds, og være Ordinantsen aldeles undergiven. Sammeledes skal han bygge og forbedre den Residents, som han dertil faaer, og altid holde den ved god Hævd og Bygning, og naar han ikke disse Artikler holdendes vorder, da skal han dermed have forbrudt dette Brev. Kjøbenhavn St. Margrete Aften (19 Juli) 1552. R. V. 549. Afskr. 323.
Til Borgemester, Raadmænd og menige Borgere i Throndhjem. Da Bergens og Throndhjems Fuldmægtige haardelig have beklaget sig hos Kongen, hvorledes der bruges stor Kjøbmandskab omkring deres Byer, besynderlig blandt Bønder, Prester og Fogder, hvilket er storlig til Hinder paa deres Næring og Bjering, har Kongen nu gjort slig Skik derpaa, at Ingen skal