Side:Norsk aandsliv i hundrede aar 1915.djvu/6

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er korrekturlest


de ressurcer vi hadde at øse av, og det politiske barometer viste motbør over hele verden. — Vor opgave var historisk givet, — de klare maal vi hadde at styre mot, var demokrati og national selvstændighet, — grundlovens kjerne. Men i de første aar av vor selvstændighets historie laa Metternichs visne haand over Europas hjerte, — helligalliancens kurs gik stik imot den kurs vi hadde at baute os fremover.

Der var da ogsaa mange nordmænd — og ikke de daarligste — som med modløshet saa paa landets skjæbne i disse første aar efter 1814, — tidens breve og dagbøker er fulde av frygt for at vi ikke skal klare det; men det varte ikke længe; eftersom vi kom ind tyveaarene, slaar tonen ganske om, — istedenfor mistillid — overmod; istedenfor ængstelse — dristighet; istedenfor beskedenhet — selvsikkerhet; og stemningen stiger med aarene, indtil den ved trediveaarenes begyndelse bryter ut i en flom av sterke ord og høirøstet deklamation.

En interessant tid, fordi spirerne til det som skal komme, begynder at titte frem. Alle de historiske motsætninger som hadde ophobet sig i fortiden, og de nye som var kommet til, begynder nu at brytes. Frøerne fra grundlovens blade spreder sig og fæster rot, bonden begynder saa smaat at rykke ind i det historiske lys, det norske sprog kommer med sine første krav, marscherende fra bygd og ind til by, den norske naturskjønhet stiger for første gang ind i nationens bevissthet,