Side:Norges land og folk - Bratsberg amt 1.djvu/26

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er korrekturlest
13
BELIGGENHED, INDDELING OG GRÆNDSER.


Grændsen mellem Skaatø herred og Søndeled herred — tillige grændse mellem Bratsberg amt og Nedenes amt — begynder ved havet mellem gaardene Ellingsvik i Skaatø og Jærnes i Søndeled og gaar i ret linje til holmen i Levatn, i nord for gaarden Tegn i Søndeled, hvor grændsen mod Sannikedal begynder.

Grændselinjen mellem Sannikedal og Søndeled — tillige amtsgrændse mellem Bratsberg og Nedenes amter — gaar fra den i Levatn nord for gaarden Tegn i Søndeled liggende holme mod nordvest i ret linje, over Sletfjeld til den østlige af Hulsknuterne. Herfra bøier den mere nordlig og gaar over Hulsvatn og den østlige del af det vestlige Aansteinsvatn til en liden fjeldtop i syd for gaarden Ødegaard, hvor grændselinjen mod Gjerstad herred begynder.

Grændselinjen mellem Sannikedal og Gjerstad — tillige amtsgrændse mellem Bratsberg og Nedenes amter — gaar fra fjeldtoppen i syd for gaarden Ødegaard med nordlig hovedretning over Troldvatn til et punkt i nordøst for Kalvevøtn i Gjerstad, hvor grændsen mod Drangedal herred begynder.

Grændselinjen mellem Drangedals og Gjerstad herreder — tillige amtsgrændse mellem Bratsberg og Nedenes amter — gaar fra et punkt i nordøst for Kalvevøtn nordvestlig over Mørlandsfjeld til Steinsvatn, som grændselinjen skjærer; den gaar derpaa over den nordlige del af Ekelandsheia og videre, indtil den træffer den fra Bjørnvatn kommende bæk, som den følger til henimod det sted, hvor den løber ud af nævnte vand. Grændselinjen gaar derpaa østen- og nordenom dette vand til toppen af Bjørnestadfjeld og herfra til den sydvestre top af Sopheiakselen og saa til en fjeldtop i vinkelen mellem Opdalselven og Krydstjernbækken, hvor grændselinjen mod Nissedal herred begynder.

Grændsen mellem Nissedal og Gjerstad herreder — tillige grændse mellem Bratsberg og Nedenes amter — gaar fra et punkt paa fjeldskraaningen i vinkelen mellem Opdalselven og Krydstjernbækken, tager sydvestlig retning til toppen af Napene, herfra vestsydvestlig retning over Soleimsfjeldets sydøstre skraaning, indtil den ret vestfor nordligste Soleimstjern (i Gjerstad) svinger af i mere end ret vinkel mod sydøst til toppen af Matnap, gjør paany en dreining i næsten ret vinkel, men i modsat retning (mod sydvest), passerer vestenom Grasaasplads (i Gjerstad), østenom Trællevatn opad Grønfjeldets nordre skraaning, og støder her paa grændsen mod Vegaarsheien.

Grændsen mellem Nissedal og Vegaarsheien herreder — ogsaa grændse mellem Bratsberg og Nedenes amter — begynder paa nordre skraaning af Grønfjeldet og gaar med sydvestlig retning skraas over sammes top, hvorpaa den paa fjeldets sydvestre skraaning støder paa grændsen mod Aamli.

Grændsen mellem Nissedal og Aamli herreder — ligeledes