Hopp til innhold

Side:Norges geologiske Undersøgelse 11.djvu/6

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
2
W. C. BRØGGER.

missionen til undersøgelse af de geologiske forholde ved Bergensbanens tunneler mig atter i berøring med Viddas formationsrække og de spørgsmaal, der står i forbindelse med opfatningen af denne. Det faldt da ligesom af sig selv, at de gamle papirer blev fremfundet og gjennemset; da dette gjennemsyn viste, at disse over 15 år gamle iagttagelser endnu er de fuldstændigste, der haves over disse trakter af vort land, og ihvorvel naturligvis nu af mindre interesse, end dengang, da de blev nedskrevne, alligevel ikke er uden betydning for forstaaelsen af høifjeldets geologiske forhold, har den nuværende bestyrer af den geologiske undersøgelse dr. H. Reusch opfordret mig til at udgive dem.

Uagtet jeg selv ikke var uden store betænkeligheder ved at udgive i uforandret form min dagbog og den derpå grundede sammenstilling fra et så langt tilbageliggende afsnit af min forfattervirksomhed, så har jeg dog af forskjellige hensyn alligevel bestemt mig for at efterkomme denne opfordring.

I det følgende skal altså meddeles:

først min dagbog fra reiserne sommeren 1877 (tildels også fra 1875), dernæst min sammenstilling af iagttagelserne fra 1875 og 1877, nedskrevet høsten 1877;

videre, nogle iagttagelser fra sidste sommer (1892);

iagttagelser af ældre og nyere undersøgere over fortsættelsen af de på Vidda optrædende afleiringer. Slutninger angående høifjeldsformationens alder og metamorfose.

Saavel dagbogen som sammenstillingen meddeles i uforandret form. For de topografiske forhold henvises overalt til amtskarterne.

Dagbog over reiser på Hardangervidda
24de juli-14de august 1877.


24de og 25de juli. Tur over Vidda fra Løite i Ustedalen til Maursæt i Sysendalen.

Mellem Løite og Skurdalssæteren grundfjeld. Grænsen mellem grundfjeldet og den overliggende skiferformation møder