Side:Nansen-Eskimoliv.djvu/42

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er godkjent
35
KAJAKEN OG KAJAKREDSKABERNE.

tap ligesom fuglepilskastetræet, og denne tap passer ind i en fordybning i harpunens bagende mellem benvingerne; i den nedre ende af kastetræet nær haandgrebet er der derimod et eller endog to huller, som passer ind paa bentapper paa harpunskaftets side, ligesom ovenfor beskrevet.

Kast med fuglepil.

Naar harpunen eller pilen skal kastes med kastetræet, enten nu dette er af den ene eller anden form, gribes det om haandgrebet og føres sammen med vaabnet i vandret stilling bagover til kast (se fig. side 34), men idet man nu med kraft atter fører det forover, skilles dets nedre ende fra pilen eller harpunen, mens man med den øvre ende, som fremdeles passer ind paa sin tap eller knap (se fig. paa denne og næste side), slynger vaabnet afsted til en betydelig afstand og med stor sikkerhed. En overordentlig enkel og virkningsfuld opfindelse.

Foruden de her nævnte vaaben har eskimoen liggende bag paa sin kajak, naar han gaar paa fangst, en kniv med et skaft paa omkr. 1,20 m.s længde og et omkring 20 cm. langt, spidst blad. Denne bruges til at gi