Side:Nansen,Fridtjof-Gjennom Sibir-1940.djvu/95

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest

flukt fra Altai nordover, og har ikke kunnet stanse hverken i Barabá-steppen, eller i urskogene mellom Jenisei og Obj, men først når de hadde lagt det brede skogbelte bak seg, møtte de igjen stepper hvor de kunne finne seg et hjem, og de slo seg ned på tundraen mellom finske stammer, vesentlig ostjaker, i vest, og tungusene som bodde i fjell-strøkene i sørøst.

Slike antagelser som disse står for meg som helt umulige. Den særegne kultur som betinger et nomadeliv på tundraen er ikke skapt på en dag, ikke på år, ikke på århundrer, men kan alene være frukt av en langsom utvikling, slektledd etter slektledd gjennom mange århundrer, for ikke å si tusener av år. – Et folk på flukt nordover fra Altai, og som når tundraen uten forberedelse, vil nødvendigvis være hungersdøden hjemfalt, med mindre da de treffer et annet folk der som alt har en for tundraen skikket kultur, og som de kan undertrykke, og hvis kultur de kan tilegne seg. Bare den i ene ting at for å leve på tundraen som nomader måtte de ha lært å temme rein og bruke dem som husdyr, det er ikke noe som folk tar seg til med en gang, det ligger lange tiders utvikling bak en slik særegen nomade-kultur.

Dertil kommer at det om de gamle samojed-stammer i Altai heter at de ikke hadde fedrift, men de var jegere og fiskere; altså hele nomade-kulturen med husdyr var dem fremmed. Forresten kjenner vi enda nåtildags samojedfolk som nettopp er slike jegere og fiskere, og som ikke holder rein; det er tilfelle med mange av Ostjak-samojedene som lever i skogene mellom Obj og Jenisei, og de bruker hunder som trekkdyr.

Jeg er tilbøyelig til å tro at slike og mange andre teorier om hele folke-stammers plutselige og lange vandringer, for en stor del har sin opprinnelse i det gjengse syn på folkevandringstiden i Europa, da en gjerne ville flytte hele folkestammer fra øst til vest og fra sør til nord, som en flytter brikker på et sjakk-brett. Dette lar seg enda høre for krigerskarer, som drar herjende og røvende fram gjennom befolkede strøk; men når det gjelder å trenge fra sør mot nord inn i