Side:Nansen,Fridtjof-Gjennom Sibir-1940.djvu/369

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest

eller orotsjener og de egentlige tunguser. De var for en stor del fiskere og jegere som streifet omkring langs elvene og i den utbredte taiga, mens de egentlige tunguser og også en del av orotsjenerne var rein-nomader som dro omkring i skogene med sine rein, men også drev fiske og jakt. De innfødtes antall tør neppe anslås høyere enn 4 eller 5 000. De hører til de mest begavede og livskraftigste av de tungusiske stammer. Mange av dem er sjelden dyktige og utholdende jegere, og et folk som golderne har ry for den overlegne dyktighet hvormed de håndterer sine båter opp og ned elvene. Men også disse naturfolk er i stadig nedgang på grunn av berøringen med den framtrengende europeiske sivilisasjon, og de er nok dessverre også dømt til før eller senere å forsvinne etter hvert som landet blir kolonisert.

En annen folke-rase som trenger inn i landet samtidig med europeerne er den gule, dels koreanere, dels kinesere som vi før har nevnt.

Amúr-landets samlede befolkning skal i 1897 ha vært 120 306 mennesker, hvorav 16 783 ikke-russere, men i 1911 var den 286 263 innbyggere, hvorav 43 959 ikke-russiske, d. v. s. mest gule.

Reisen til Amúr-landet fra Russland var før i tiden meget lang. Først var det de endeløse landeveier gjennom Sibir til Irkutsk og Baikál, med båt over denne sjø, så landeveien gjennom Transbaikal fram til Sjilka, og så med tømmer-flåte eller båt nedover denne elv og Amúr fram til bestemmelsesstedet. Hele reisen kunne for utvandreren ta et år eller halvannet. Etter byggingen av jernbanen gjennom Øst-Sibir og Transbaikal reiser en med denne fram til byen Srjétensk ved Sjilka, og kan så derfra reise med dampbåt nedover Sjilka og Amúr. Men selv denne reise er besværlig. Og det var selvsagt en stor ulempe at det ikke var sammenheng mellom den transbaikalske jernbane og Ussúri-banen.

Det var ikke å undres over at det tidlig begynte å tenkes på anlegg av en jernbane gjennom Amúr-landet, for å forbinde den transbaikalske bane, som endte i Srjétensk, med byen Blagovéstjsjensk, den største by i Amúr-landet, og med