Side:Nansen,Fridtjof-Gjennom Sibir-1940.djvu/113

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest

(Acipenser Baerii, Brandt), og en del arter av lakse-familien, mest sikarter, som den store hvitlaks, njelma (Stenodus nelma, Pall.), og omul (Coregonus autumnalis, Pall.), muksun (Coregonus muksun, Pall.), den lille seld, samme ord som vårt sild (Coregonus merkii, Günt.), tsjir (Coregonus nasus, Pall), sig (Coregonus pidschian, Gmel.) og flere.

Både støren og de viktigste av de andre fisker, som njelma, omul, muksun og seld, foretar lange vandringer fra Is-havet opp og ned elva hver sommer og høst for å gyte. Mange stør blir stående i de dype huller i Jenisei, iallfall en del av vinteren, men også de foretar vandringer. Meget fisk blir stående i munningen av Jenisei og i Jenisei-bukta vinteren over; ved Svjerevo og Goltsjikha i Jenisei-munningen, på 71° 43' n. br., og ved Pustoj lengre oppe, på 71° 11' n. br. blir det fisket stør, omul og muksun under isen om vinteren. Men det kan ikke bli plass til all fiske-mengden i denne bukta, og en stor del av den må sikkerlig om høsten vandre videre ut i Is-havet og spre seg langs dets kyster, som en jo ellers helst tenker seg nokså fiske-tomme. Fiskerne i Jeniseibukta skjelner f. eks. mellom den omul som holder seg i bukta vinteren over og den som omkring 23. juli begynner å komme inn fra havet. Hav-omulen er meget fetere og er lysere, mer sølvglinsende av farge.

Flere av fiskene i Jenisei oppnår betydelige størrelser; støren kan f. eks. bli opp til 90 eller 100 kilogram, men som regel er den en god del mindre; de fleste jeg så på reisen gikk vel knapt over 20 eller 30 kilogram. Den lengste njelma jeg så var 1.08 m. lang.

Andre fiske-arter som sterletten, en liten stør-art (Acipenser tuthenus, Lin.) og tsjir, o. a. synes å holde til i elva hele året rundt, da de som regel ikke blir fanget nær elvas munning.

Stør og njelma begynner å gå opp i Jenisei så snart isen åpner seg om våren, i slutten av mai eller begynnelsen av juni. Kort etter følger så muksun og seld; – de ventes omkring 25. til 26. juni forbi Goltsjikha, – og så etter dem kommer omul omkring 23. juli; på den tid vi var ved Nosónov-øyene var omul den fisk som ble fanget mest. Da Jeniseis