Side:Meddelelser fra det norske Rigsarchiv I (1870).djvu/14

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
10
I. Deichmans Optegnelser.

Gemal var Cecilia [Marie] Grubbe, som ved Dom blev skilt fra ham. Hendes Fader var den ugudelige Erik Grubbe.[1] Hun blev siden gift med Palle Dyre, som skal have været ligesom halv forrykt, hvilken man troede blev myrdet, da hun fik en Færgemand siden. Gyldenløve havde før sit Ægteskab Baron Woldemar Løvendal med en Frøken Sophia Uhren. Efter han var gift, havde han Ulrichsdahl, nu Generalmajor og Chef for et af de norske gevorbne Regimenter. Hans Moder skal have været en Præstedatter, som siden blev gift med T..... Generalmajor og Commandant i Bergen.[2] Gyldenløve var en vigoureux Herre, i sin Ungdom vellystig, meget elsket af Christiano V, en Compagnon i alle hans Lystigheder og Ungdoms Friheder, som maaskee undertiden gik noget vidt. I hans Statholderskab i Norge var han meget elsket og tilbedet af Nationen, levede der noget overdaadig, elskede Spøg og Railleri; undertiden exponerede sig derved, saa at En og Anden gik yderlig i deres Ord. I de Tider levede Folkersam, Pohl, Trischler, Reichwein, etc., som lode sig ikke gjekke. Krigen med Sverige blev ført med megen Haardhed, især ved Partigængere, og Nationerne vare overmaade irriterede mod hinanden, saavel i Skaane som paa Vigsiden. De fornemste Partigængere vare: Volkersahm, oberst Pohl, Tritschler, Systerflet. Den første havde jaget en stor Skræk i de Svenske, og holdt et farligt Huus, hvor det traf, saa man sagde, at de havde indført ham i deres Litania, som tilforn om Nordmændene i Almindelighed: a furore osv. Man beskyldte ham [formodentlig Gyldenløve] at have været misundelig, hvorpaa fortælles selsomme Historien Søren Mathisen, Klokker til Runde Kirke, var en velhavende Mand (sic). – Gyldenløve var af et stærkt og vellystigt Temperament; ved hans Ophold ved det engelske

    Herman Hausmann. Efter Mandens Död tog hun i Huset til Gyldenlöve, og blev 15 Sept. 1683 ophöiet til Friherreinde af Lövendal.

  1. Pontoppidans Annales III. 17i–172. Danske Atlas. III. 316.
  2. Mere herom i Moes Tidsskr. f. d. norske Personalhistorie II. 212. Ulrichsdahls Moder var Maria, en Datter af Ole Christensen, Kjöbmand paa Fredrikshald og Maren Nilsdatter Meng. Hendes af D. antydede Mand var Generalmajor Johan Frederik Tuchsen.