Side:Ludvig Daae - Throndhjems Stifts geistlige Historie fra Reformationen til 1814.djvu/231

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
217

i sin Reisebeskrivelse, som desværre er utrykt, opbevaret en Mængde Oplysninger om Landets Tilstand i andre Henseender.[1] Vi ville mellem Bilagene indtage nogle af hans Ytringer om Forholdene nordenfjelds, forsaavidt det kirkelige angaar.

8. Vi slutte her disse Throndhjems Stifts Aarbøger. Ligesom Reformationens Indførelse i sin Tid neppe har foraarsaget synderlige Bevægelser hos Folket i disse Egne, saaledes berørtes Stiftet, som vi have seet, forholdsviis ogsaa meget lidet af Pietismen. Heller ikke Rationalismen synes her at have faaet den Indgang, som den vandt søndenfjelds. Vistnok have ogsaa her adskillige af Presterne, f. Ex. ikke mindst Kapellanen i Verdalen Eiler Hagerup,[2] 1821 afsat som Prest i Aure, været egte Rationalister, rationalistisk Literatur været udbredt i enkelte Kredse i Stiftsstaden, ja endog paa Landet, f. Ex. i Nordland, men man hører dog ikke, at saadanne Ting have gaaet for sig her, som de, hvorom Kristiania Intelligentssedler fra Kristian den syvendes Tid give Oplysning.

I de første Aar af vort Aarhundrede kom Hans Hauge til Stiftet. Medens han andensteds for det meste forefandt et og andet lidet Samfund af alvorligere sindede Kristne, fordetmeste Levninger fra Pietismens Tidsalder, var det kun paa eet Sted i Throndhjems Stift, at han blev opmerksom paa saadanne. Han siger herom:. „I Nærheden af Throndhjem fandt jeg nogle faa, ikke som separerede fra Statens herskende Religion, men som adskilte fra den store Hob ved udmerket Gudsfrygt. Biskop Brun havde som Prest der[3] været et Middel til disses Opbyggelse, saavelsom de selv havde søgt Veien til Livet.“[4]

  1. Reisebeskrivelsen findes paa Kjøbenhavns Universitetsbibl.
  2. Forf. bl. A. til de i Fallesens Maanedsskrift indførte Relationer om Hans Hauge, til hvilke Biskop Bugge vistnok sigter, naar han i sin Erklæring om Hauge og Haugianerne siger, at, hvad der læses paa Prent om dem, er „særdeles afvigende fra det virkelig passerede.“ Hagerup er ogsaa Forfatter til en Bog om Olaf den hellige, hvori de denne Konge tillagte Mirakler forklares euhemeristisk.
  3. J. N. Brun var residerende Kapellan til Bynesset 1773–1774.
  4. Hauges Reiser, 2 udg. 80.