Side:Ludvig Daae - Throndhjems Stifts geistlige Historie fra Reformationen til 1814.djvu/132

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
118

prest til Meelhuus[1]. Skolen fik (efter Schønings Optegnelser) i Bredals Tid en Hører mere, end den før pleiede at have, ligesom Bispen paa egen Bekostning skal (efter Branden?) have ladet dens Bygning reparere.

13. Til literær Virksomhed i Stiftet er der i Bredals Dage kun faa Spor. Selv var Bispen Forfatter, om end ikke frugtbar. Før han kom op til Norge, forfattede han nogle latinske Smaa-Arbeider i Tidens Maner, fra Throndhjem udgav han to Ligprædikener, et Par Psalmer „i Anledning af Kometen 1664“ og nogle „bibelske Sange,“ hvilken sidste Bog er en saa stor Sjeldenhed, at den ikke findes paa noget af Kjøbenhavns offentlige Bibliotheker. Bredal var forøvrigt en Ynder af Psalmeliteraturen, navnlig af Arrebos Arbeider i denne Retning.

Mod Slutningen af Bredals Tid fik Meldalen 1669 en lærd og flittig Prest i Hr. Melkior Augustinussøn, som vistnok ikke fik udgivet noget af sine mange Arbeider i Trykken, men hvis Optegnelser haves i Haandskrift og tildeels endnu ere ret vigtige. Jeg sigter hermed især til hans saakaldte „Huus-Kancelli,“ der efter at have været eiet af flere, bl. A. af J. E. Gunnerus, som saa mange andre norske Sager er vandret ned til Kjøbenhavn og indlemmet i det kongelige Bibliotheks Samlinger. Han giver her en interessant Beretning om Gyldenløvefeiden[2], optegner dernæst de fleste i hans Tid deels af Regjeringen deels af Lokalautoriteter trufne Forføininger nordenfjelds og leverer tilsidst en Art Annaler især angaaende Stiftets Geistlighed fra 1671–1705. Da han heri nøiagtig optegner, hvorledes Kornavl og Fiskeri m. m. for hvert Aar er faldet ud, har han været en Hovedkilde for Schøning til dennes Afhandling om Uaar i det throndhjemske Selskabs Skrif-

  1. Skolens Historieskriver, H. H. Müller, for hvem næsten alle i dette Verk forekommende Efterretninger om Skolen have været ubekjendte, har ikke opført Olaf Mentssøn mellem Konrektorerne. Det bør ellers merkes, at Prof. Bang i sin Svarskrivelse til Bredal (mellem Bøllings Breve i Kbhvn.) meget roser Olaf Mentssøn, som derfor maaskee ei har fortjent Biskopens haarde Dom om ham.
  2. Denne har jeg mellem andre krigshistoriske Sager for livlig ladet indrykke i militært Tidsskrift.