Side:Leo Tolstoi.djvu/62

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest

Kaukasus. Men den kundskap, Tolstoi fik, var ensidig indhentet fra Verigins tilhængere, den forfulgte del av sekten.

Dertil kom, at den guddommelige kraft fremdeles var saa virksom i profeten Verigin, at han fandt paa nye og endnu strengere leveregler for sin flok. Dukoborerne burde opgi bruken av alle redskaper, gjort av metal, fordi metal ikke kunde skaffes uten gjennem arbeide i gruberne. Tolstoi søkte i et brev at vise Verigin, at der ikke i og for sig var noget galt i at grave i jorden efter metaller, hvis arbeidet blev gjort frivillig og ikke for livstid. Men Verigin, hvem forvisningen gjorde overspændt, gik endnu videre. Dukoborerne burde sætte sine slaver, nemlig hester og hornkvæg, i frihet og holde op med at skjæmme jorden ved pløining og gravning. Man kunde jo leve i et varmt klima og la naturen sørge for underhold. Som liljerne paa marken. Ogsaa bruk av klær, andre end dem naturen hadde vævet, var igrunden umoralsk.

Disse lærdomme, som Verigin utviklet i breve, blev senere skjæbnesvangre for en mindre del av de til Canada utvandrede Dukoborer, som undertiden fulgte dem bokstavelig, — like til avskaffelsen av jordarbeide og av klær, til den største forargelse for de blyge kanadiere. De nye kolonister, som Tolstoi og Tscherkóv, med broderlig hjælp fra de gode kvækere, hadde overflyttet til Canada, blev til en begyndelse noget av en skuffelse for sine venner[1]. Hvortil kom, at ogsaa den lille Tolstoi-koloni i England, som lededes av den nu landsforviste Tscherkóv, kom i indre opløsning og strid. En av lederne blev sindssyk.

Ikke mindst Tolstois brevveksling med Verigin maa i nogen grad ha virket paa den sværmeriske side av hans natur som en homøopatisk kur. Eller i det mindste som en kold dusj. Det er sandsynlig, at hans brændende begeistring for at fornye det ur-kristelige liv blev en smule avkjølet. Hans

  1. Tcherkóv hævder dog (i den nye, 11te utgave av The Encyclopædia Britannica, at det overveiende flertal av Dukoborerne har klart sig godt, og at de i 1908 talte 8 000 mennesker (i Canada).

    Hermed kan sammenlignes en meddelse av M. Lewin i „Verdens Gang“, 21. okt. 1910.