Side:Leo Tolstoi.djvu/25

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest

ding. Den rev av ham en del av pandehuden, saa hudfillene hang ham ned over øinene. Da han kom paa benene igjen, var hans første utrop dette: „Gi mig et gevær, hvad vei tok bjørnen?“

Ja, han hadde fysisk mod. Like til den sidste tid har han jo atter og atter utfordret den russiske regjering til at straffe ham, helst hænge ham, for hans frimodige uttalelser. Som i det storartede aapne brev til den russiske regjering, som han offentliggjorde ikke længe før sit ottiaars jubilæum, da en fattig mand, Vladimir Molotshnikov, blev kastet i fængsel, fordi han solgte bøker skrevet av Tolstoi. En dristigere utfordring end dette brev har vel aldrig været tilkastet en saagodtsom enevældig regjering. Petersburgbladet „Slovo“, som vaaget at trykke brevet, maatte bøte med en mulkt paa 3 600 kroner. Men det lyktes ikke Tolstoi at bli straffet sammen med sine kjære fattige venner og meningsfæller. Det lyktes ham ikke paa nogen mulig maate at bli hængt, trods mere og mere nærgaaende brev til tsaren.

Den sociale og religiøse nydannelses mænd og kvinder i Rusland har vist, at de eier fysisk mod, Leo Tolstoi ikke mindst. Men hvad Meresjkovski ikke forstaar, er at Tolstoi eide et like stort moralsk mod. Han har hat mod til at synes svak og inkonsekvent, — mod til at prisgi og ofre sin stilling oppe paa en høi piedestal som en helstøpt russisk helgen og paadra sig den ofte saa kloke og begavede, men overfor Tolstoi ubegripelig enfoldige Dimitri Meresjkovskis daddel: „Den feige middelveis, den aandelige lunkenhets djævel har i Tolstoi feiret sin sidste og største triumf!“ Han er nemlig ikke helstøpt, mener Meresjkovski. „Han er som en sprukken klokke, som gir en falsk klang.“ Han levde nemlig som bonde og arbeider, men blev dog boende i sin rike hustrus hus, „velbeskyttet“. Han har selv gjentat de ord: Det er vanskeligere for en rik at komme ind i himmerikes rike end for en kamel at gaa gjennem et naaløie. „Han vedblev at være kamel,“ sier Meresjkovski, „men vilde allikevel gaa gjennem naaløiet.“ Hvilket vid!

Saken er, at da Tolstoi vilde gi bort til de fattige alle sine 600 000 rubler — hele den store formue, som han selv