Side:Lange - De norske Klostres Historie i Middelalderen (2nd ed.).djvu/448

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
440
Fjerde Afsnit. Oslo.

paa Hadeland til Jon Radvardssøn[1]. I 1373 var Holmstein Prior her, som det synes under trykkende Forhold. 11te Decbr. udstedte han nemlig med hele tit Konvent det Vidnesbyrd, at de ikke eiede Føde til Livsophold, end mindre Formue til at istandsætte Klosterbygningerne, som truede med at falde ned, dersom de ikke solgte nogen af Klostrets Bøger, Kalke eller andre Kostbarheder. For at afhjælpe Nøden solgte de derfor til Provsten Hr. Henrik Henrikssøn ved Mariækirken en forgyldt Kalk af henimod een Mark reent Sølvs Vægt for 8 Guldgylden engelsk Mynt[2]. Det var formodentlig samme Prior, som paa denne Tid laa i Trætte med Oslos Domkapittel om en Tomt, et Huus og Andet mere, som Abbeden af Hovedøen og en Kannik af Hammer skulde paadømme (ovenfor S. 412). Fra Kong Eriks 1ste Aar (1389–1390) nævner Registr. af 1622 en Broder Nikolaus Jonssøn, Prest (Prior?) i Olafsklostret i Oslo, om hvem forøvrigt Intet vides.

Tydskerne synes fra 15de Aarhundrede af at have mere og mere saaet Indpas i Klostret, en simpel Følge af, at de havde Herredømmet over Byens Handel. Priorernes og Munkenes Navne ere fra nu af ligesom Borgermestrenes, Raadmændenes og de rigere Borgeres i det Hele tydske, og mærkeligt nok opbevares et af Dominikanernes Provindsialprior i Dacia Broder Raymund fra Lødese 18de April 1409 udstedt Broderskabsbrev til Skomagernes Gilde i Oslo (ovenfor S. 400) endnu i Rostock, den Hansestad, som netop havde faaet hele Oslos og Tønsbergs Handel i sine Hænder. Et andet Broderskabsbrev er 19de Decbr. 1423 udstedt af Prioren i Oslo Ernestus for to Kvinder Gyrid Eriksdatter og Thurid Haakonsdatter, som gives Lod i alle Ordenens gode Gjerninger, og loves Sjælemesser efter deres Død[3]. Senere nævnes Lydike van Hagen som Prædikebrødrenes Prior og Lafrans Gere som deres Lector i Oslo i et før omtalt Brev af 11te April 1447 om Hovedtienden. I 1453 skal Christiern I have udstedt Skjærmbrev for dette Kloster[4]. Efter Lydike er uden Tvivl en Nordmand Jens Olafssøn bleven Klostrets Prior. Han indgik 15de

  1. Dipl. Arn. Magn. fasc. 62. No. 23. Dipl. Norv. I. No. 372.
  2. Dipl. Norv. II. No. 431.
  3. Orig. paa Perg. i Rigsarchivet, trykt i Luudhs Specim. Dipl. 11. Den er en Blanket, hvori Kvindernes Navne tilligemed Datum senere er tilføiet, efterat ældre Navne og Dateringer ere udraderede.
  4. Nye danske Mag. VI. 25–27. Registr. paa Agershuus.