Side:Lange - De norske Klostres Historie i Middelalderen (2nd ed.).djvu/225

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
217
§ 3. Bakke Nonnekloster.

som han formodentlig paa denne Maade har villet forstikke. Sølvet blev imidlertid „annammet“ hos Abbedissen, da Abbeden blev arresteret og stillet for Retten[1]. Forøvrigt nævnes hun med sit ovennævnte fulde Navn i et Brev af 6te Mai 1536, da hun efter værdige Faders og Herres Erkebiskop Olaf Engelbrektssøns[2] Raad samt med sine Konventsøstres Samtykke mageskiftede Klostrets Ødegaard Verkland paa Strinden til Frue Kirke i Throndhjem mod den Part, som samme Kirke eiede i Klostrets Gaard Thorp, ligeledes paa Strind[3]. Hun døde først 1561[4].

Hermed ende de faa og usammenhængende Efterretninger om dette Kloster. Da man, som anført, finder dets Abbedisse og Konvent endnu 1536 i Udøvelse af deres klosterlige Rettigheder, er der ingen Grund til at antage, at det paa nogen voldsom Maade er bleven reformeret, især da man finder, at det overeensstemmende med Ordinantsen har havt en verdslig Forstander, der var forpligtet til at føde og klæde Nonnerne. I 1547–1552 forekommer Jørgen Pederssøn som Forstander i Bakke. Han udstedte 17de Snur 1547 med Jens Tillufssøn (Bjelke) til Østerraad, Peder Pederssøn til Huseby, Olaf Mogenssøn, Lagmand i Throndhjem, og mange Andre paa Frostething et Vidnesbyrd om, at Christoffer Galde og hans Fogder havde i enhver Maade opført sig vel imod dem og Almuen[5]. Maaske er det den samme, der i et Brev uden Sted og Tid anmoder Esge Bilde om at hjælpe ham til at faa Bakke Kloster, hvorpaa han har Livsbrev og har anvendt mange Penge; Ingen, skriver han, kan faa mere ud deraf, end hvad der medgaar til at føde og klæde Klosterfruerne derudi, især med den svære Tje-

  1. Münch. Dipl. No. 3184.
  2. Dette Brev godtgjør saaledes, at de have Uret, som ifølge Hist. eccl. Island. II. 344. have kaldet ham Olaf Stigssøn. Han forekommer ellers yderst sjelden i samtidige Kilder med sit Fadersnavn.
  3. Dipl. Arn. Nagn. fasc. 19. No. 5.
  4. „Aar 1561 døde Fru Benedicte, Abbedisse i Balke Kloster“. Biskop Hagerups Optegnelser fra 1731 af Domkapitlets Papirer (kgl. Bibl. i Kbhavn. Gamle Saml. fol. 988 blandt Schøningiana; meddeelt af Hr. N. Nicolaysen.)
  5. Brev i danske Geheimearchiv. Dette i Forening med et ligesaa fordeelagtigt Vidnesbyrd fra Geistligheden Nordenfjelds af samme Dag sees Chr. Galde at have forsynet sig med i Anledning af, at hans Fiender i Danmark vilde berøve ham Steenvigholms Slot, hvilket han i Skrivelse af 1ste Juli beder Esge Bilde at forhindre (Sammesteds).