Side:Karl Marx og Friedrich Engels indtil 1848 (Valborg Sønstevold, 1920).pdf/30

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
24
VALBORG SØNSTEVOLD

hjertesuk. Forsigtig gaar han til den farlige bekjendelse. Det maatte jo ryste hans ortodokse teologiske venner at han var blit ungtysker:

«Det er denne rørende artikel. Hvad skal jeg arme djævel nu gjøre? Pugge videre for mig selv? Har ikke lyst. Bli loyal? Pfui Teufel. Holde mig til den sach­siske middelmaadighet? — Ugitt — ugitt (o gott o gott, hiesiger Ausdruck des Ekels). Altsaa jeg maa bli ung­tysker, eller rettere sagt, jeg er det alt med liv og sjæl. Jeg kan ikke sove om natten for aarhundredets ideer; naar jeg staar paa postkontoret og ser paa det prøisiske vaaben, blir jeg grepet av frihetens aand; hver gang jeg ser et tids­skrift, leter jeg efter frihetens fremskridt, de sniker sig ind i mine digte og spotter obskuranterne i munkekutte og hermelin. «Aber von ihren Flosklen Weltschmerz, welt­historisch, Schmerz des Judentums, halte ich mich fern, denn die sind jetz schon veraltet[1]. Og det sier jeg dig Fritz, naar du engang blir pastor, du kan være saa ortodoks du være vil, men blir du en pietist, som skjælder det unge Tyskland ut, saa skal du faa med mig at bestille. — — Pietist har jeg aldrig været, vistnok mystiker en tid (for et halvt aar siden), men det er tempi passati; nu er jeg en ærlig supernaturalist, meget liberal mot andre. Hvor længe jeg blir det, vet jeg ikke, dog haaber jeg at vedbli at være det, snart mere, snart mindre heldende til ratio­nalismen. Det faar bli som det kan.»

Tre uker senere staar den supernaturalistiske ungtysker paa hodet i filosofi og kritisk teologi. «Naar man er 18 aar gammel, og lærer Strauss, rationalisterne og kirke­tidende[2]

at kjende, saa maa man enten læse alt uten tanker

  1. Men fra deres fraser verdenssmerte, verdenshistorisk, jøde­dommens smerte, holder jeg mig væk, for de er nu allerede forældet.
  2. Evangelische Kirchenzeitung, pietisternes organ.