Side:Karl Marx og Friedrich Engels indtil 1848 (Valborg Sønstevold, 1920).pdf/140

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
134
VALBORG SØNSTEVOLD

sluttelig og sammenligner det helhetsindtryk som Engels’s utkast til manifestet gir, med det vi faar av det endelige manifest, og spør hvori egentlig den uendelige forskjel stikker, saa kan man gi svaret med Engels’s egne ord: Der er kommet et menneske til i manifestet «som staar høiere, ser videre, overskuer mer og raskere end Engels selv.» Alle disse ord — høiere, videre, mer, raskere, rammer netop i dette specielle tilfælde. Og om dette menneske, om Marx, kan man si at her, i manifestet, har han naadd sit livs høidepunkt, det hans geniale intuition har ført ham frem til.

En fremstilling av Marx’s og Engels’s ungdom finder en naturlig avslutning ved «Det kommunistiske manifest». For Marx’s vedkommende ender netop her hans geniale intuitions utviklingsvei. Han var geniet som indtil da som fantasien i folkevisen hadde gaat «vom Gipfel zum Gipfel». For Engels’s vedkommende kan man ved dette tidspunkt konstatere at han har gaat i kloster i Marx’s tanke. Mange har beklaget Engels’s skjæbne, det store offer han bragte Marx, den selvstændige videnskabelige løpebane. Men det er kanske sandsynlig at Engels var skapt til at gaa i kloster i en eller annen genial tænkers tanke. Og ingen kan vite om verden har tapt saa uende­lig meget ved det. Sikkert har Engels selv ikke tapt noget paa det. Ellers vilde han vel ikke ha gjort det.

Men Marx har kanske av Engels lært jevn menneske­lig ydmyghet. For han nøiet sig ikke med at slaa fast sin geniale intuitions overmodige resultater. Han gik videnskapsmandens møisommelige, sikre, menneskelige vei til de høider hans tanke og fantasi hadde brukt syvmils­støvler for at naa.

Han gik sin geniale intuition efter i sømmene. Det arbeide ofret han resten av sit liv. Det er nedlagt i hans hovedverk «Das Kapital». Paa denne møisommelige vei har Engels været hans trofaste støtte.