Side:Karl Marx og Friedrich Engels indtil 1848 (Valborg Sønstevold, 1920).pdf/115

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
109
KARL MARX OG FRIEDRICH ENGELS

for oktober 1847. Protokollerne for den foregaaende del av aaret mangler desværre. Hadde man ogsaa hat dem, vilde man muligens saa nogenlunde ha kunnet rekon­struere den foreløbige «Glaubensbekenntnis» som junikon­gressen sandsynligvis har vedtat som diskussionsgrundlag for en endelig troesbekjendelse.

Den opbevarte del av protokollen begynder med 19. oktober. Da foreligger til diskussion § 15 av denne an­tagne «urkatekisme». Antar man at diskussionen av den har begyndt saa nogenlunde like efter junikongressen, passer det at man med en paragraf pr. uke er naadd til § 15 den 19. oktober, idet man maa gaa ut fra at der har været uker hvor andre spørsmaal har været behan­let, og der ikke er blit tid til nogen diskussion av troes­bekjendelsen. 19. oktober diskutertes som sagt § 15, den følgende uke § 18, 8 dage senere § 19, 3 uker derefter § 20.

Nettlau peker paa likhetspunkter mellem disse para­grafer og Engels’s «Grundsätze des Kommunismus,» og det er sandsynlig at der her virkelig er en sammenhæng.

Engels var som sagt tilstede paa junikongressen. I det første brev han skriver til Marx efterat han er kom­met tilbake til Paris (ca. 10. novbr.), fortæller han at Moses Hess (en av de ledende kommunister i Paris) har faat igjennem «ein gottvoll verbessertes Glaubensbekennt­niss». Saa hadde Engels i et møte i Pariserkredsen[1] tat denne troesbekjendelse frem og punkt for punkt kritisert den sønder og sammen, hadde saa latt sig gi i opdrag at

lage en ny, som han vilde faa vedtat paa næste kreds-

  1. Kommunistforbundet bestod av menigheter, kredser, ledende kredser, centralstyre og kongres. Mindst to og høist ti menig­heter dannet en kreds.