Side:Historisk Tidsskrift (Norway), tredie Række, første Bind (1890).djvu/382

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest


kongen havde styret, blev „sat op paa Peterskirken, hvor det siden er at se“. Prof. Schjern har søgt at vise, at dette dragehoved paa det fjerde korstogs tid blev ført til Brügge i Flandern; da borgerne af Gent senere indtog og plyndrede denne by, førte de dragen med som trofæ og satte den op paa taarnet af sin beffroi (stormklokketaarn), som den endnu pryder.

I et brev fra Gent af 12. novbr. 1888 skriver nu den danske arkæolog Dr. Henry Petersen til mig: „Mit kikkertglas sagde mig strax, at der var ikke det mindste norske fra angiven tid ved dragen, og med elskværdig forekommenhed fik jeg saa paa biblioteket alle literære oplysninger, der viste mig, at det alt for 17 aar siden (dog kun i en folketidende) var bevist, at dragen var gjort her i Gent c. 1377. Se det kan jeg forstaa; den ligner grangivelig alle dragebilleder fra den tid“.

I. U.


3.
Professor Ole Pihl.


Professor Ole Pihl antages at have faaet sin Professor-Titel ved en feilagtig Expedition, da den skulde være tiltænkt hans bekjendte Broder Provst Abraham Pihl, R. D. O.[1] Der er visselig Grunde til, at denne Antagelse blev almindelig, men den er neppe rigtig. Ole Pihl var Søn af Andreas P., Provst og Sogneprest til Gausdal, og Marthe Christine Flinthoug. Han kom – efter B. Svendsen – i Roskilde Skole og var der 4 Aar, til han blev Student 1786. Rimeligvis er han dog bleven Student 1785, da hans Vidnesbyrd, „Laudabilis med Tegn for distingveret Færdighed“ i Fysik, er dateret 16de Juni 1786 (undert. Kratzenstein) og „Laudabilis med Tegn for Udmærkelse“ i Mathematik er af 7de Juli 1786 (undert. Geus). Han fik theol. Examen 13de Oktbr. 1788, ikke med Udmærkelse, men med laudabilis, hvilket han ogsaa 30te s. M. fik for sin Dimisprædiken. Da han kom hjem, blev han Amanuensis hos Biskop Schmidt

  1. Kraft og Langes Forfatterlexikon, S. 298. Pavels’s Dagbøger 1812–1813, 2. Udg., s. 70.