man kun det ene Løb mod Vest mellem Fugløen og Arøen[1]; Veien langs Brunlanes er spærret af Fugløen og Fuglørogna. Man kan indvende, at naar Ligene flød fra Kamppladsen til »Øren«, er det rimeligere at tænke paa Retningen Helgeroen–Mølen end paa Retningen Nevlunghavn–Mølen. Men Prof. Nielsen har oplyst (S. 89 foran), at Strømmen fra Nevlunghavn følger Kystens Løb op til Mølen. Det er nu forresten ikke sikkert, at »Øren« er Mølen. Man kunde vel ogsaa tænke paa en Lokalitet, som kan have været betragtet som »Øren« kat’ exokhen paa disse Kanter, nemlig Øen Jomfruland, hvis gamle Navn Aur jo er nær beslægtet med aurr, Stengrus, og eyrr, Grusør. Prof. Nielsen oplyser jo ogsaa om, at Strømmen fra Helgeroen sydover og Strømmen fra Nevlunghavn vestover mødes ved Mølen for derfra forenede at gaa mod Sydvest. Denne Strøm kan vel have ført Ligene med sig til Jomfruland[2].
Jeg tror altsaa, at Prof. Nielsen har Ret i sin Formodning om, Slaget har staaet i Nevlunghavn (S. 95 foran); men jeg er kommen til denne Mening ad en anden Vei end han, – en Vei, som han ikke synes at ville godkjende. Jeg vil ogsaa gjentage, at dette Resultat er usikkert, da det beror paa Kombinationer og paa Muligheder. Hvor Slaget egentlig har staaet, synes mig nu ogsaa at være en ligegyldigere Ting; hvad man har at forstaa ved Nesjar, er ialfald for mig det hovedsagelige, og til at finde dette bør Sagaerne efter min Mening benyttes.
- ↑ Den norske Lods, I S. 155.
- ↑ Hr. Komponist Iver Holter, som har et nøie Kjendskab til denne Egns lokale Forhold, meddeler mig, at der skal være adskillige Exempler paa, at Strømmen har drevet Vraggods og Lig ind netop til Jomfruland. Hvis der ved »Øren» sigtes til denne Ø, er det efter hans Mening, paa Grund af Strømforholdene, rimeligere at antage, at Flaaderne kjæmpede i Nevlunghavn end ved Helgeroen.