Side:Historisk Tidsskrift (Norway), femte rekke, femte bind (1924).djvu/308

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
302
SMÅSTYKKER


Det synes da ikke vanskelig at få fru Ingegerds, nevnte Gudruns datters, utsagn om sit slektskap med hr. Sigurd Jonssøn til at stemme. Man kan bare slet og ret forutsette, at det er denne Olav Håkonssøn som har været gift med hr. Sigurds annen søster Ingeborg, hun som i 1409 nevnes som jomfru, men hvis senere skjebne absolut ikke kjennes, men det er heller intet som taler mot at det er henne vi må stanse ved, – at hun ganske riktig er død ung, men ikke ugift og barnløs. Hun var vel ca. 20 år i 1409, og den nevnte Olav Håkonssøn skal, efter Elieson, være føtt mitt i 1380-aarene. Alderen dem i mellem høver gott, og da søstrene Ingegerd og Sigrid Erlendsdøttre antakelig er føtt mitt i 1440-årene, høver det også at deres mor Gudrun (Ingeborgs og Olavs datter) er føtt ca. 1415–20.

Alt synes således væsentlig at ligge tilrette. Der bare mangler det positive kildeutsagn, for at kjæden skal være helt sluttet, og det lykkes det formentlig også heraldikens forskere omsider at skaffe, når der nu, formentlig tilstrekkelig tydelig, er pekt på, hvordan sammenhengen ueftergivelig må være.

Joh. K. Bergwitz.



15.
Bergens byforfatning i det 13 århundrede.

Oluf Kolsruds nye bok om Bergens bys segl, våben, farver og flag er rimeligvis det lærdeste og ialfald utvilsomt det med henvisninger rigeligst forsynede verk som har set dagens lys her i landet på to hundre år. Selv han kan imidlertid overse et og andet, og da en av hans overseelser vistnok fører til en skjæv opfatning av byforfatningens utvikling, er det påkrævet å anholde den.

Kolsrud tar nemlig (s. 47 ff.) op igjen den gamle læren om at der før byrådets tid eksisterte en lignende korporation, »formænd«, uten å ha lagt merke til at den er slåt ihjel av G. Storm i Hist. Tidsskr. 3 R. V. s. 456 ff. Han er derfor heller ikke helt klar over at byrådet i Norge er av rent tysk oprindelse (s. 50 ff.).